Skip to main content

A vesemedence gyulladása, más néven pyelonephritis, a vese azon részének duzzanata és irritációja jellemzi, amely a vizeletet a húgyvezeték csőbe vezeti. A húgyvezetékből a vizelet a húgyhólyagba kerül, ahol felkészül a szervezetből való távozásra. A gyulladás fő oka egy bakteriális fertőzés, amely kezeletlenül maradva maradandó vesekárosodáshoz vezethet. Tünetei közé gyakran fájdalom, láz és hányinger tartozik. Az állapot kezelési lehetőségei lehetnek antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és melegítőpárna használata.

A húgyúti fertőzések meglehetősen gyakoriak, különösen a nők körében, és gyulladáshoz vezethetnek, mivel a baktériumok elterjednek a húgyúti rendszerben. A hát alsó részén, az oldalon és a hasban jelentkező fájdalom gyakran a vesemedence gyulladás első tünete, és vizeléskor égő vagy szúró érzéssel járhat. Az ebben a betegségben szenvedők szinte állandó vizelési kényszert érezhetnek, még akkor is, ha a hólyag lényegében üres.

A gyulladás következtében néha láz és hidegrázás is előfordulhat, de az émelygés és a hányás is viszonylag gyakori tünetek. A vizeletvizsgálatok vér, genny és megnövekedett mennyiségű fehérvérsejt jelenlétét mutathatják ki. Esetenként a beteg vizelés után kis mennyiségű vért észlelhet.

A vesemedence-gyulladás szokásos kezelése az antibiotikumok. Az ilyen típusú fertőzés lehetséges súlyossága miatt ezeket az antibiotikumokat több héten keresztül kell szedni. A súlyosabb esetekben kórházi körülmények között intenzív antibiotikum-terápiára lehet szükség.

Megfelelő kezelés nélkül maradandó vesekárosodás léphet fel, ami végül dialízis vagy transzplantáció szükségességéhez vezethet. Ha a fertőzés a véráramba kerül, potenciálisan halálos kimenetelű vérfertőzést, úgynevezett szepszist okozhat.

A vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókra lehet szükség a vesemedence gyulladáshoz kapcsolódó kellemetlenségek csillapítására. Ez a fájdalom az enyhén irritálótól a súlyosan legyengítőig terjedhet. Ha a vesék károsodtak, az alkalmazott fájdalomcsillapítók típusai korlátozottak lehetnek. Az érintett vesére egyszerre körülbelül 15 percre helyezett melegítőpárna is segíthet a kellemetlen érzés enyhítésében.

A vesemedence gyulladásával kapcsolatos konkrét kérdésekkel vagy aggályokkal, illetve az egyéni helyzetnek leginkább megfelelő kezelési lehetőségekkel kapcsolatban orvoshoz kell fordulni.

Keresse urológus szakorvosainkhoz bizalommal!
Kérjen előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!