A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei

vakbelgyuladas-tunetei-belgyogyaszat

A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei

A vakbélgyulladás elég gyakori, a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, így ez a leggyakoribb sürgős sebészeti beavatkozást igénylő megbetegedés. Előfordulása leginkább a 10-30 év közöttieknél a leggyakoribb. Nem könnyű felismerni, mivel a tünetek között számos olyan lehet, ami más betegségre is jellemző.

Téves a vakbélgyulladás megnevezés, ugyanis nem a vakbél gyullad be, hanem a féregnyúlvány, ami csak egy része a vakbélnek.

A féregnyúlvány elzáródásával kezdődik a gyulladás kialakulása, ennek oka lehet a bélsárkő, daganat vagy idegentest is. Gyerekkorban sokszor felső légúti megbetegedés vagy hasmenéssel járó fertőzés mellett jön létre. Ezen esetekben a nyirokkeringés vagy a vér útján telepednek meg a féregnyúlványban.

vakbelgyuladas-tunetei-belgyogyaszat

A vakbélgyulladás megelőzésére nincs lehetőség, azonban a perforáció (bélfal átfúródása)elkerülhető, ha a beteg időben orvoshoz fordul és megkezdődik a kezelés.

Nincs olyan tünete, aminek a fennállása esetében biztos kimondható a gyulladás. Bár nagyon elterjedt betegség, diagnózisa komoly szakmai kihívás, főleg kisgyerekeknél, ahol a hasi panaszok gyakoriak.

Első tünetei lehetnek, a rossz közérzet, étvágytalanság, köldök- és gyomortájéki fájdalom. Később a fájdalom erősödhet, görcsössé válhat, ez pedig a jobb alhas területére lokalizálódik.

A diagnózis felállításánál fontos az anamnézisfelvétel és a tünetek pontos megismerése. A hasi ultrahangvizsgálat mindenképpen indokolt, mivel ilyenkor sok esetben egyértelműen ábrázolódik a gyulladt bélszakasz. Gyakran végbél- és hüvelyi vizsgálat is szükségessé válhat; ez utóbbit célszerű, ha nőgyógyász végzi. Kiegészítő vizsgálatként vérvétel, amely során elsősorban a gyulladásra utaló paramétereket nézi az orvos.

Azokban az esetekben, amikor a féregnyúlvány-gyulladást kizárni nem lehet, a műtét mindenképpen indokolt.

Az idejében felismert és megműtött vakbélgyulladás könnyen, gyorsan és maradéktalanul gyógyul, míg a késői felismerés vagy az operáció halogatása életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.

 

Ha Önnél is fennáll a vakbélgyulladás gyanúja, mindenképpen keresse fel szakorvosunkat.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!