Skip to main content

A terhességi toxémi (preeklampszia) olyan állapot, amely terhes nőket érinthet, és magas vérnyomást, valamint egy vagy több szerv, gyakran a vesék károsodását eredményezi (ami fehérjét okoz a vizeletben).

Általában a terhesség 20. hete után diagnosztizálják, leggyakrabban a harmadik trimeszterben. Néhány nőnél a preeklampszia nem sokkal a baba megszületése után jelentkezik, bár ez sokkal ritkább.

Súlyos szövődményekhez vezethet az anya és a baba számára, ezért a korai felismerés és kezelés elengedhetetlen.

Jelei és tünetei:

A preeklampsziának, amely csak a terhesség alatt fordul elő, több jellemzője van. Két gyakori a következő:

 • magas vérnyomás
 • fehérje megjelenése a vizeletben

Mivel ezek a jelek gyakran nem okoznak tüneteket, általában a rutinszerű terhesgondozás során észlelik őket.

Egyéb jellemzői lehetnek:

 • ödéma (duzzanat), általában az arcon, a kezeken, a lábakon és a bokákon
 • tartós fejfájás
 • homályos látás
 • légszomj
 • hányinger és hányás
 • felső hasi fájdalom

A korai felismerés és kezelés fontos a preeklampszia esetén. A legtöbb szülő nő emlékszik arra, hogy a terhesség alatt gyakran ellenőrizték a vérnyomását. Ezek a vérnyomásellenőrzések a rendszeres vizeletvizsgálattal együtt az anyák és a csecsemők rutinszerű terhesgondozásának részét képezik (szülés előtt). Bár ezek az orvosi vagy klinikai látogatások kellemetlenségnek tűnhetnek az olyan kismamák számára, akik tökéletesen jól érzik magukat, nagyon fontosak, különösen a terhesség későbbi szakaszában.

Mivel az emelkedett vérnyomás és a vizeletben lévő fehérje a korai preeklampszia leggyakoribb jelei, minden terhes nőt rutinszerűen ellenőriznek e jelek miatt, amelyek gyakran semmilyen tünetet nem okoznak.

Okok

Bár a preeklampszia pontos oka nem ismert, úgy gondolják, hogy a méhlepény – az anya és a baba közötti kapcsolat – problémájával függ össze. A méhlepény oxigént és tápanyagokat biztosít a fejlődő baba számára.

Preeklampszia esetén a méhlepényt ellátó erek nem fejlődnek megfelelően, ami magával a méhlepénnyel kapcsolatos problémákhoz vezet. Ez befolyásolhatja a véráramlást a méhlepényen keresztül, és hatással lehet az anya vérnyomására is.

Lehetséges, hogy az immunrendszer vagy bizonyos gének szerepet játszanak a preeklampszia kialakulásában.

Sok esetben a preeklampsziát először azt követően diagnosztizálják, hogy a rutinszerű vérnyomás- és/vagy vizeletvizsgálatok rendellenességeket mutatnak.

Orvosa fizikális vizsgálatot is végez, beleértve a vérnyomásmérést és a baba állapotának ellenőrzését.

Ha felmerül a preeklampszia gyanúja, további vizsgálat és kivizsgálás javasolt lehet, szülészorvos (terhesség és szülés specialistája) felügyelete mellett.

A vizsgálatok a következők lehetnek:

 • vizeletvizsgálat fehérje kimutatására;
 • vérvizsgálat a veseműködés, a májenzimek és a vérlemezkék (a véralvadásért felelős sejtek a vérben) ellenőrzésére
 • ultrahangvizsgálat a baba fejlődésének, a magzatvíz mennyiségének és a köldökartérián keresztül a baba felé irányuló véráramlásnak az ellenőrzésére.

A kezelés a toxémia súlyosságától és a terhesség stádiumától függ.

 • Szülés előtti megfigyelés és kezelés
  A terhesség 37. hete előtt preeklampsziával diagnosztizált nők gyakran kezelhetők gyógyszerekkel és állapotuk és a születendő baba gondos megfigyelésével. A kórházi megfigyelés és kezelés sok nő esetében szükséges. Szorosan ellenőrizni kell a vérnyomásukat, és szükség esetén kezelni kell őket. A magas vérnyomás kezelésére számos olyan gyógyszert (vérnyomáscsökkentő) használnak, amelyek terhesség alatt biztonságosan alkalmazhatók.
 • Szülés
  A preeklampszia egyetlen “gyógymódja” a baba megszületése. Ha Önnek preeklampsziája van, orvosa általában azt fogja javasolni, hogy a terhesség 37. hetében hozza világra gyermekét, hogy csökkentse a szövődmények kockázatát. A szülés lehet megindított szülés vagy császármetszés. Előfordul, hogy a babát a 37. hét előtt kell világra hozni (koraszülés). Ez akkor javasolt, ha a preeklampszia kockázatot jelent az anyára vagy a babára nézve. Ha szükség van a baba koraszülésére, gyakran adnak kortikoszteroid gyógyszereket az anyának a szülés előtt, hogy segítsék a baba tüdejének érését. A baba megszületése után folyamatos megfigyelésre és kezelésre van szükség, mivel a magas vérnyomás még több hétig fennállhat.

Ha Ön terhes, és súlyos vagy tartós fejfájás, hasi fájdalom vagy hirtelen fellépő homályos látás jelentkezik, sürgősen forduljon orvoshoz.

Keresse fel nőgyógyász szakorvosunkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!