Skip to main content

A petefészekrák a petefészkekben kialakuló sejtnövekedés. A sejtek gyorsan szaporodnak, és képesek behatolni és elpusztítani az egészséges testszöveteket.

A női reproduktív rendszer két petefészket tartalmaz, egyet-egyet a méh mindkét oldalán. A petefészkek – mindegyik körülbelül mandula méretű – petesejteket, valamint az ösztrogén és a progeszteron hormonokat termelnek.

Amikor a petefészekrák először alakul ki, előfordulhat, hogy nem okoz észrevehető tüneteket. Amikor tünetek jelennek meg, sokszor azokat általában más, gyakoribb betegségeknek tulajdonítják.

Jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Hasi puffadás vagy duzzanat
 • Gyors teltségérzet evés közben
 • Fogyás
 • Kellemetlen érzés a kismedencei területen
 • Fáradékonyság
 • Hátfájás
 • A székelési szokások megváltozása, például székrekedés.
 • Gyakori vizelési inger

Nem egyértelmű, hogy mi okozza a petefészekrákot, bár az orvosok azonosítottak olyan dolgokat, amelyek növelhetik a betegség kockázatát.

Az orvosok úgy tudják, hogy a petefészekrák akkor kezdődik, amikor a petefészekben vagy azok közelében lévő sejtek DNS-ében változások (mutációk) alakulnak ki. A sejt DNS-e tartalmazza azokat az utasításokat, amelyek megmondják a sejtnek, hogy mit tegyen. A változások arra utasítják a sejteket, hogy gyorsan növekedjenek és szaporodjanak, és így a rákos sejtek tömegét (tumor) hozzák létre. A rákos sejtek akkor is tovább élnek, amikor az egészséges sejtek elpusztulnának. Behatolhatnak a közeli szövetekbe, és a kezdeti daganatról leszakadva a test más részeire is átterjedhetnek (áttétet képezhetnek).

A petefészekrák diagnosztizálására használt vizsgálatok és eljárások:

 • Kismedencei vizsgálat. A kismedencei vizsgálat során orvosa kesztyűs ujjakat vezet be a hüvelyébe, és ezzel egyidejűleg a kezét a hasára nyomja, hogy megtapintsa a kismedencei szerveket. Vizuálisan is megvizsgálja az Ön külső nemi szerveit, a hüvelyt és a méhnyakat.
 • Képalkotó vizsgálatok. A vizsgálatok, mint például a hasának és a kismedencéjének ultrahang- vagy CT-vizsgálata, segíthetnek meghatározni a petefészkek méretét, alakját és szerkezetét.
 • Vérvizsgálatok. A vérvizsgálatok közé tartozhatnak szervfunkciós vizsgálatok, amelyek segíthetnek az Ön általános egészségi állapotának meghatározásában.

A petefészekrák kezelése általában műtét és kemoterápia kombinációját jelenti. Bizonyos esetekben más kezelések is alkalmazhatók.

Műtétek

A petefészekrák eltávolítására szolgáló műtétek közé tartoznak:

 • Műtét az egyik petefészek eltávolítására.
 • Műtét mindkét petefészek eltávolítására
 • Mindkét petefészket és a méhet eltávolító műtét
 • Műtét előrehaladott rák esetén.

Kemoterápia

A kemoterápia olyan gyógyszeres kezelés, amely vegyi anyagokat használ a szervezetben gyorsan növekvő sejtek, köztük a rákos sejtek elpusztítására. A kemoterápiás gyógyszereket vénába injekciózva vagy szájon át szedve adják be. Gyakran műtét után alkalmazzák, hogy elpusztítsák az esetlegesen megmaradt rákos sejteket, de műtét előtt is alkalmazható.

Célzott terápia

A célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtekben jelen lévő specifikus gyengeségekre összpontosítanak. E gyenge pontok megtámadásával a célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtek elpusztulását idézhetik elő.

Hormonterápia

A hormonterápia gyógyszerek segítségével gátolja az ösztrogén hormon petefészekráksejtekre gyakorolt hatását. Egyes petefészekráksejtek ösztrogénnel segítik növekedésüket, így annak blokkolása segíthet a rák megfékezésében.

A hormonterápia a lassan növekvő petefészekrák egyes típusainak kezelési lehetősége lehet. Ez akkor is egy lehetőség lehet, ha a rák a kezdeti kezelések után visszatér.

Immunterápia

Az immunterápia az immunrendszert használja a rák elleni küzdelemre. Előfordulhat, hogy a szervezet betegségekkel küzdő immunrendszere nem támadja meg a rákos sejteket, mert azok olyan fehérjéket termelnek, amelyek segítenek elrejtőzni az immunrendszer sejtjei elől. Az immunterápia úgy működik, hogy beavatkozik ebbe a folyamatba.

Forduljon nőgyógyász szakorvosunkhoz, ha bármilyen aggodalomra okot adó jelet vagy tünetet észlel.
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!