A hajhullás hormonális okai

hajhullas-hormonok-endokrinologia

A hajhullás hormonális okai

A hajhullás mindenki tapasztalta már. Van, hogy jobban hullik a megszokottnál, ám a probléma egy idő után el is múlik. Sokszor nem gondol rá az ember, hogy ezek a panaszok eredhetnek hormonzavarok miatt.

A hajhullás egy természetes folyamat, hiszen akár napi 100 száll hajunk is kihullhat, főleg az őszi-tavaszi időszakban. A probléma akkor válhat feltűnővé, amikor azt vesszük észre, hogy a kihullott szálak helyett nem nőnek újak és e miatt a hajkorona fokozatosan ritkul.

hajhullas-hormonok-endokrinologia

Hormonzavarok is állhatnak ennek a problémának a hátterében, ezért célszerű ebbe az irányba is vizsgálatokat végezni. Erre a legalkalmasabb egy egyszerű vérvétel, aminek során ellenőrzik a prolaktin, a vércukor, az inzulin, a TSH és a nemi hormonok szintjét.

Okozhat hajhullást, ha magas a tesztoszteronszint. Ha ez túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, fontos tisztázni az okot, mivel a hátterében állhat az inzulinrezisztencia (IR), klimax, stressz, mellékvese betegségei, policisztás ovárium szindróma (PCOS) és a pajzsmirigyzavar is.

Magas tesztoszteronszintet a pajzsmirigyzavarok is okozhatnak, azonban ez nem törvényszerű. Ennek hiányában is kialakulhat a haj, ha a pajzsmirigy túl- vagy alulműködik.

A mellékvesekéreg túlműködésének betegségei a Cushing-kór, illetve a Cushing-szindróma. Ennek hátterében az agyalapi mirigy daganata áll. Tünetei a pirosas, kikerekedett, telihold-szerű, gyakran tokás arc, drasztikus hízás, mely elsősorban a hasra lokalizálódik, illetve a tarkótájon megjelenő zsírpúp lehet felhívó jel. Ezek mellett jellemző még az erős hajhullás, (androgén típusú), viszont a test más részein fokozott szőrösödés figyelhető meg. Az esetek nagy részében a problémát műtéttel lehet orvosolni.

 

Amennyiben Ön is erős hajhullást tapasztal, keresse endokrinológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!