Skip to main content

A combnyaktörések a combcsonttörések több mint 90%-át teszik ki. Ez a csípőtáji törés leggyakoribb helye. A csípő egy gömbízület, ahol a felső lábszár és a medence találkozik.

Bár bárkinél előfordulhat combnyaktörés, de ez lényegesen gyakoribb a rossz csontsűrűségű idős felnőtteknél.

A combnyaktörés elszakíthatja az ereket, és elvághatja a combfej vérellátását. Ha a combcsontfej vérellátása megszűnik, a csontszövet elhal, ami végül a csont összeomlásához vezet. Azok a törések, amelyek olyan helyen keletkeznek, ahol a vérellátás nem szakad meg, jobb eséllyel gyógyulnak.

A combnyaktörés stressztörés okai

A combnyaktörések leggyakoribb oka a trauma. Az 50 év feletti életkor vagy a csontokat gyengítő betegség, például a csontritkulás növeli a combnyaktörés kockázatát. A csontrák szintén kockázati tényező.

Az idősebb felnőtteknél leggyakoribb oka az esés. Fiatalabbaknál ezek a törések leggyakrabban nagy energiájú trauma, például járművel való ütközés vagy nagy magasságból való leesés következtében következnek be.

A combnyaktörés tünetei

Leggyakoribb tünete az ágyéki fájdalom, amely rosszabbodik, ha súlyt helyez a csípőre, vagy megpróbálja azt elforgatni. Ha csontja csontritkulás, rák vagy más betegség miatt meggyengült, előfordulhat, hogy a törés időpontjáig lágyékfájdalom jelentkezik.

Combnyaktörés esetén a lába rövidebbnek tűnhet, mint a sérülés nélküli láb, vagy külsőleg elfordulhat, a lábfej és a térd pedig kifelé fordulhat.

A csípőtáji törés diagnosztizálása

Az orvos általában a csípő és a láb helyzetéből, valamint a tüneteiből tudja megállapítani, hogy csípőtörése van-e. A fizikális vizsgálatot követően röntgenfelvétellel igazolja, hogy törése van, és meghatározza, hogy a csípő melyik része érintett.

Előfordulhat, hogy a kis hajszálrepedések vagy a nem teljes törések nem látszanak a röntgenfelvételen. Ha a törés nem látható, és továbbra is vannak tünetei, orvosa javasolhat CT, MRI- vagy csontvizsgálatot a részletesebb vizsgálat érdekében.

Combnyaktörés kezelése

A combnyaktörés kezelése általában műtétet, gyógyszeres kezelést és rehabilitációt foglal magában.

A fájdalomcsillapítás rövid távú enyhülést biztosít a fájdalomtól. Ez magában foglalhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket, vagy vényköteles gyógyszereket, például opioidokat.

Orvosa az Ön korától függően biszfoszfonátokat és más csontritkulás elleni gyógyszereket írhat fel, hogy csökkentse az újabb csípőtörés kockázatát. Ezek a gyógyszerek a csontsűrűség növelésével segítik csontjai megerősítését.

Csípőtáji törések esetén általában sürgősségi műtétet javasolnak a fájdalom enyhítése és a mozgásképesség mielőbbi helyreállítása érdekében. A combnyaktörések kezelésére különböző típusú műtéteket alkalmaznak. A szükséges műtét típusa a törés súlyosságától, az Ön életkorától és az alapbetegségektől függ.

Az, hogy a törés károsította-e a combnyak fejének vérellátását, szintén segít meghatározni, hogy milyen típusú műtétre lesz szükség.

A combnyaktörés gyógyulási ideje

Az, hogy mennyi idő alatt épül fel a combnyaktörésből, a törés súlyosságától, az Ön általános egészségi állapotától és az alkalmazott műtét típusától függ. A felépülés személyenként eltérő.

A kórházból való elbocsátás után rehabilitációra lesz szükség. Életkorától és állapotától függően haza, vagy rehabilitációs intézménybe küldhetik.

Fizikoterápiára lesz szüksége, hogy visszanyerje erejét és járóképességét. Ez akár három hónapig is eltarthat. A legtöbb ember, akin csípőműtétet hajtanak végre törés helyreállítása céljából, a kezelést követően visszanyeri mozgásképességének nagy részét, ha nem is teljes mértékben.

Keresse ortopéd szakorvosainkat, ha törések miatt aggódik, vagy ha krónikus ágyék- vagy csípőfájdalmai vannak.
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!