Skip to content

Urológia

Az urológia a húgyutak (vese, vesemedence, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) valamint a férfi nemi szervek betegségeivel, veleszületett és szerzett rendellenességeivel foglalkozik, kezeli azok gyulladásos, esetleg daganatos elváltozásait.

Magánkórházunkban nagy hangsúlyt fektetünk a szűrővizsgálatok fontosságára, így  a prosztata legkülönbözőbb elváltozásainak korai diagnosztikájára is. A prosztatarák a férfiaknál leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, ami többnyire idősebb korban jelentkezik. A prosztatarák korai stádiumában, gyakran teljesen tünetmentes, ezért nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett kortól (40 év) kezdve a férfiak rendszeresen – évente – vegyenek részt urológiai vizsgálaton prevenciós jelleggel.

Milyen panaszokkal forduljunk urulógus szakorvoshoz?

 • ha vizelési szokásai megváltoznak, vizelettartási problémák lépnek fel

 • ha vizelete véres, vagy zavaros lesz, esetleges fájdalommal vagy anélkül jelentkezik

 • görcsös deréktáji vagy alhasi fájdalom esetén

 • amennyiben nemi szervein tapintási, alaki eltérés, valamilyen bőrtünet lépne fel

 • szexuális diszfunkció esetén

 • férfiaknál 40 éves kor felett prevenciós prosztatarák szűrés

A fenti eltérések észlelésekor az urológus szakorvos kivizsgálja a pácienst. Először kikérdezi a beteget a korábbi betegségeiről, gyógyszereiről, jelen panaszairól, tüneteiről, majd ezt követően történik a fizikális vizsgálat, és ha szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat végez.

Ilyen az uroflow vizsgálat, mely a vizelet ürítésének dinamizmusát, milyenségét mutatja, vagy például az urológiai ultrahang vizsgálat, mely elvégzésekor áttekinthetjük a veséket, mellékveséket, azok környezetét, a vesevezeték kezdeti szakaszát, a húgyhólyagot, a vesevezeték hólyagközeli  részét, prosztatát, ondóhólyagokat, ezzel kimutatva a szerkezeti eltéréseket. Amennyiben nincs megfelelő pontos diagnózis, akkor további vizsgálatokat javaslunk, ilyen a CT, MRI, Izotópdiagnosztika, célzott szövettani vizsgálatok.

Külön kell megemlíteni korunk egészségügyi kihívását: a prosztata betegségeit. A gyulladásos (bakteriális, abakteriális), a daganatos (jó és rosszindulatú) betegségek gyógyíthatóak, ezért kiemelten figyelünk a betegség időben történő kiszűrésére, kimutatására, kezelésére. Segíti munkánkat a laboratóriumi háttér (vér -PSA – és vizeletvizsgálatok lehetősége)

Magánkórházunkban elérhető a Rezüm™ Vízgőzterápia, mely a prosztata megnagyobbodás kezelése egyedülálló technológiával, vízgőzterápiával.

A benignus prostata hyperplasya (BPH) vagyis a prosztata jóindulatú megnagyobbodása a leggyakoribb urológiai megbetegedés az 50 év feletti férfiaknál. Ez a kezelési alternatíva a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetek enyhítésére szolgál.

Miért a Rezüm™ Vízgőzterápia?

 • biztonságos, hatékony és tartós alternatíva

 • megőrzi a szexuális és vizelési funkciókat

 • ambulánsan, helyi érzéstelenítés mellett is elvégezhető

 • az eljáráson átesett páciens néhány napon belül visszatérhet szokásos tevékenységeihez

 • a beavatkozás nem tart tovább néhány percnél

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Kérjen időpontot még ma!
prestige-logo-trans4