Skip to main content

A pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely a bőrsejtek akár 10-szer gyorsabb szaporodását okozza a normálisnál. Ezáltal a bőr fehér pikkelyekkel borított, dudoros, vörös foltokká alakul. Bárhol kialakulhatnak, de a legtöbbször a fejbőrön, a könyökön, a térden és a hát alsó részén jelennek meg. A pikkelysömör nem adható át emberről emberre, azonban néha előfordul ugyanannak a családnak a tagjainál.

Általában a korai felnőttkorban jelentkezik. A legtöbb embernél csak néhány területet érint. Súlyos esetekben a pikkelysömör a test nagy részét boríthatja. A foltok begyógyulhatnak, majd egész életük során visszatérhetnek.

A szakértők úgy vélik, hogy a pikkelysömör kialakulását több dolog együttesen okozza. Valami, ami az immunrendszerrel nincs rendben, gyulladást okoz, ami túl gyorsan új bőrsejtek képződését váltja ki. Normális esetben a bőrsejtek 10-30 naponta cserélődnek. A pikkelysömör esetén 3-4 naponta nőnek új sejtek. A régi sejtek újakkal való felcserélődése hozza létre ezeket az ezüstös pikkelyeket.

A pikkelysömör hajlamos a családokban előfordulni, de lehet, hogy generációkat ugrik át. Például egy nagyapa és az unokája is érintett lehet, de a gyermek édesanyja nem.

A pikkelysömör kitörését kiváltó dolgok közé tartoznak:

 • Vágások, horzsolások vagy műtétek
 • Érzelmi stressz
 • Streptococcus fertőzések
 • Gyógyszerek, beleértve a vérnyomáscsökkentőket, malária elleni gyógyszereket, lítiumot és más hangulatstabilizátorokat, antibiotikumokat.

A pikkelysömör tünetei típusától függően változnak.

A plakkos pikkelysömör – az állapot leggyakoribb változata – néhány gyakori tünete a következő:

 • Vörös bőrfelületek, amelyeket gyakran ezüstszínű pikkelyek borítanak. Ezek a plakkok viszkethetnek és fájdalmasak lehetnek, és néha megrepednek és véreznek. Súlyos esetekben megnőnek és összeolvadnak, és nagy területeket borítanak be.
 • A körmök és a lábkörmök rendellenességei, beleértve a körmök elszíneződését és lyukacsosodását. A körmök morzsolódhatnak vagy leválhatnak a körömágyról.
 • A fejbőrön pikkelyes vagy kéregszerű plakkok.

A psoriasis vulgaris a pikkelysömör leggyakoribb formája. Jellemző megnyilvánulása az onycholysis, amikor a köröm elválik az ágytól. A köröm levált része átlátszatlanul fehérré válhat az átlátszó normál körömmel szemben, amely rózsaszínűnek tűnik. A köröm felszíne lehet normális vagy bemélyedő, lyukacsos vagy morzsás.

Pustuláris pikkelysömör, amely vörös és pikkelyes bőrt okoz, apró gennyes pattanásokkal a tenyéren és a talpon.

Guttatikus pikkelysömör, ez gyakran gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és apró, vörös foltokat okoz, főként a törzsön és a végtagokon. Kiváltó okok lehetnek légúti fertőzések, torokgyulladás, mandulagyulladás, stressz, a bőr sérülése, valamint maláriaellenes és béta-blokkoló gyógyszerek szedése.

Inverz pikkelysömör, amely élénkvörös, fényes elváltozásokat okoz, amelyek a bőrredőkben, például a hónaljban, az ágyékban és a mellek alatt jelennek meg.

Az Erythrodermiás pikkelysömör, a bőr tüzes vörösségét és a pikkelyek lapokban történő leválását okozza. Ezt súlyos leégés, fertőzések, bizonyos gyógyszerek és a pikkelysömör kezelés bizonyos fajtáinak abbahagyása váltja ki. Azonnali kezelést igényel, mert súlyos betegséghez vezethet.

Orvosának általában könnyű diagnosztizálni a pikkelysömörét, különösen, ha plakkok vannak olyan területeken, mint a:

 • fejbőr
 • fülek
 • Könyök
 • térdek
 • Hasgomb
 • Köröm

Szerencsére számos kezelés létezik. Egyesek lassítják az új bőrsejtek növekedését, mások pedig enyhítik a viszketést és a bőrszárazságot. Kezelőorvosa a kiütés mérete, a testének helye, az életkora, az általános egészségi állapota és egyéb dolgok alapján fogja kiválasztani az Önnek megfelelő kezelési módot.

A kezelés nagymértékben csökkenti a tüneteket, még súlyos esetekben is. A legújabb tanulmányok szerint, ha jobban kontrollálja a pikkelysömör gyulladását, csökken a szívbetegség, a stroke, a metabolikus szindróma és más, gyulladással összefüggő betegségek kockázata.

Ha jelentkeznek Önnél a tünetek, keresse bőrgyógyász szakorvosunkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!