Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Lágyéksérv műtét

Lágyéksérv műtét

Árak

Laporoscopos egyoldali lágyéksérv műtét (TAPP) 630.000 Ft
Laporoscopos kétoldali lágyéksérv műtét (TAPP L.U.) 790.000 Ft

A lágyéksérv a hasfal lágyéki részén megjelenő sérvtípus, melynél az emberi hasüreget fedő zsírréteg, illetve a hasüregi szervek bizonyos része, általában a vékonybél a sérvkapun keresztül kitüremkedik és dudort hoz létre.
A lágyéksérv viszonylag gyakori panasznak mondható, a felnőtt lakosság 5%-ában fordul elő. Elsősorban a férfiaknál jelentkezik, de nőknél is megjelenhet. A sérvek döntő többségét teszik ki a lágyéksérvek, előfordulási arányuk 82%. Ezek közül egynegyed részben kétoldali sérvek figyelhetők meg. Az egyik leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozásnak minősül a lágyéksérvek rekonstrukciója, számuk Magyarországon eléri az évi húszezret.
Az okok esetén általánosságban elmondható, hogy léteznek világra hozott, illetve fiatalkori lágyéksérvek, valamint szerzett sérvek. Az előbbiek esetén szinte mindig valamilyen fejlődési hiba áll a kialakulás hátterében. Ilyen például fiúknál a here leszállását követően a hashártyatasak elzáródásának elmaradása. A szerzett sérvek későbbi életkorban alakulnak ki. A mechanizmus lényege, hogy a hasfal úgynevezett musculoaponeurotikus rétege nem tud ellenállni a hasűrből érkező nyomásnak. Többféle rizikófaktor is van, ami a hasűri nyomásfokozódás révén elősegítheti a sérvképződést. Ilyen többek között a székrekedés, az elhízás, a makacs köhögés, a vizeletürítési zavarok, a hasi tumor, a hasi folyadékgyülem, de ide sorolható az időskori hasfalgyengülés is. Az imént felsorolt okok még nagyobb kockázatot jelentenek, ha az adott személy korábban valamilyen hasüregi műtéten esett át, ugyanis az ilyenkor létrejövő zárási vonalban csökkent értékű hegszövet alakul ki.
A diagnosztizált és szövődménymentes lágyéksérv esetén javasolt a műtét elvégzése, mivel az életminőséget, hétköznapi tevékenységet, munkavégzést rontja, valamint akadályozza, ráadásul a sérv növekedhet vagy ki is záródhat. A műtét sérvkötővel való kiváltása csak rendkívül indokolt esetben, műtéti ellenjavallatkor jöhet szóba, a sebésznek minden esetben keresnie kell kivitelezhetőségének lehetőségeit.
A lágyéksérv műtéteknél a sebész megítélésén múlik, hogy melyik műtéti típust, technikát választja. A döntés tekintettel kell lennie számos tényezőre, ilyen többek között a beteg kora, általános állapota, a sérv jellemzői.

Lágyéksérv műtét nyitott technikával:
  • Lichtenstein műtét: hagyományos nyitott technika. 5-10 cm-es lágyéki ferde lefutási metszést követően a sérvtömlő kipreparálásra, majd zárásra kerül. Minden esetben ellenőrzésre kerül a sérvtömlő tartalma. A sérvkapu beszűkítése és a hasfal megerősítése után műanyag háló beültetése szükséges, amelyet varratok rögzítenek. Néhány kivételes esetben el lehet tekinteni a háló behelyezésétől (például fiatal hölgyek esetében), ez a Shouldice műtét. Ha szükséges, szívódrain visszahagyása mellett, a bőr alatti réteg felszívódó, a bőr nem felszívódó varratsorral kerül zárásra.
Lágyéksérv laparoscopos technikával:
  • TEP (total extraperitoneal repair): a köldökben 10 mm-es, a középvonalban a szeméremcsont felett és pár centiméterrel magasabban 5-5 mm-es trokárok (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerülnek behelyezésre az egyenes hasizom ínas rekeszébe, és a hasfal rétegei között (Retzius tér) széndioxiddal kialakított térben történik a sérvtömlő visszahúzása, és a háló behelyezése. Hasüregi behatolás nincs ennél a technikánál. A hálót ebben az esetben nem szükséges rögzíteni, mivel a hasfal összefekvő rétegei helyben tartják.
  • TAPP (transabdominal preperitoneal repair): a köldökben és a hasfalon 10 mm-es, illetve egy 5 mm-es trokár (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerül behelyezésre. A hasüreg széndioxiddal való feltöltése után a hashártyagyulladás megnyitása, a sérvtömlő visszahúzása, majd háló felhelyezése történik, ami kapcsokkal kerül rögzítésre

A műtét utáni hazatérést követően tartsa be a sebész útmutatásait arra nézve, hogy mikor térhet vissza a normális napi tevékenységekhez. A tapasztalt fájdalom és/vagy diszkomfort érzés mértéke függ a sérv nagyságától, a műtét típusától, és az Ön egyéni fájdalomtűrő képességétől. A gyaloglás és a lépcsőzés még néhány napig nehezített lehet.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás