Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Köldöksérv műtét

Köldöksérv műtét

Árak

Köldöksérv műtét háló beültetés nélkül 490.000 Ft
Köldöksérv műtét háló beültetéssel 560.000 Ft

Normális esetben a születést követően a feleslegessé váló köldökzsinór helyén a hasfal záródik, hegesedik. Ha a záródás nem tökéletes, a nyitva maradt és kitágult köldökgyűrűn keresztül a hasüregből többnyire belet tartalmazó dudor jelenik meg. Ezt nevezzük köldöksérvnek. Lehet veleszületett, de kialakulhat felnőtt korban is a hasfal gyengülése (pl. elhízás) miatt.

A veleszületett sérvek spontán gyógyulásra hajlamosak, az első hónapokban maguktól is záródhatnak sok esetben, ha a gyermek nem sír, erőlködik sokat. Az első két évben meg lehet próbálkozni kezelésükkel, öntapadó ragtapasszal ragasztva le a köldököt, mely a sérvet visszatartja, lehetőséget ad megfelelő heg kialakulására, ezáltal a sérv spontán gyógyulhat. Ennél idősebb gyermekeknél spontán gyógyulás már nem várható, sebészi korrekció szükséges. Felnőttkorban, tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, csak a műtét jelent végleges megoldást. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. Műtét nélkül a köldöksérv hosszabb távon növekedhet, jelentős mennyiségű vékonybél helyezkedhet el benne, ami a bélműködés renyheségét okozhatja, esetleg bélelzáródás forrása lehet.

A műtéti kezelés célja a sérvkapu bezárása a köldök megtartásával. A műtét általában egynapos sebészet keretében végezhető, altatásban történik. Mivel a betegek többségének fontos, hogy köldöksérv műtét után a köldökük megmaradjon, klinikánkon a köldöksérv műtétet az eredeti köldök megtartásával végezzük. A köldök megtartó műtét során a köldök alatt félkör alakú ívelt metszést ejtünk, majd óvatosan felpreparáljuk a köldök bőrét. A sérvtömlőt kipreparáljuk, nyakánál megnyitjuk, eltávolítjuk. Ezt követően a hasfalat feszüléstől mentes varrattal, vagy speciális szövetbarát műanyagháló beültetésével zárjuk. A háló nem felszívódó anyagból készült, teljesen szövetbarát, allergiás reakciót soha nem tapasztaltunk vele kapcsolatban. A gyógyulás során a kötőszöveti rostok átszövik, szinte egybeforradnak vele, erős, áthatolhatatlan heget képezve. A háló beültetés elsősorban azoknak a betegeknek ajánlott, akik aktívan sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek, ezzel a technikával végzett műtétek után a sérv kiújulási arány 0.3% alá csökken, a hagyományos technikával végzett műtétek esetében ez az arány 2-3%-os. Ezután a bőrt visszafektetjük a műtéti területre, egy öltéssel fixáljuk a hasfalhoz, ezáltal a köldök eredeti behúzódását visszaállítjuk, majd plasztikai bőrvarrattal zárjuk. A végeredmény a köldök alatt félkörívben elhelyezkedő vonalas heg.

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, személygépkocsival elhagyhatja a kórházat. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. Egy hét elteltével kontroll vizsgálat alkalmával varratszedésre kerül sor. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot láthatjuk. Az átlagos gyógyulási idő négy hét, ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás