Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Hasfali sérv műtét

Hasfali sérv műtét

Árak

Hasfali sérv műtét háló nélkül 420.000 Ft
Hasfali sérv műtét hálóval 630.000 Ft
Hasfali sérv műtét hálóval (Laparoszkópos) 1.050.000 Ft

Sérvnek nevezzük azt, mikor valamelyik belső szerv a normál anatómiai helyzetéből, üregéből veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül kitüremkedik. A sérvek leggyakrabban a hasfalat érintik, ennek oka, hogy a hasfal egymáson fekvő izomlapokból áll és ezen izmok gyengesége esetleges megnyílása és a hason belül megnövekvő nyomás együttesen járul hozzá a hasüregi szervek kitüremkedéséhez, a sérv kialakulásához. Ilyen esetben általában a vékony, vastagbélrészlet vagy a hasüreget fedő zsírréteg türemkedik elő. A sérv önmagában nem okoz életveszélyt, viszont magától nem képes elmúlni, ezért is érdemes mielőbb a műtéti beavatkozást választani a további szövődmények elkerülése érdekében. A hasfali sérvek döntő többsége lágyéktáji sérv, egyéb területet érintő sérvek például a köldöksérvek, a köldök körüli sérvek, a korábbi műtétek következményeként kialakult sérvek, illetve az ágyék és medencetáji sérvek. Részben genetikai eredetű is lehet, egyes családokban gyakrabban fordul elő, de vannak olyan hajlamosító állapotok is a kialakulására, mint az elhízás, dohányzás, terhesség.

A sérv csak műtéttel orvosolható, megoldása egyértelműen a műtét. Szembe kell nézni a ténnyel – a sérv a hasfal végleges sérülése, idővel csak nagyobbodik. Spontán megoldódása vagy visszafejlődése felnőtt korban nem fordul elő. A sérv észleléséhez képest mielőbb elvégzett műtét veheti elejét az állapot romlásának, az esetleges szövődmény kialakulásának.

A beavatkozást végezhetjük laparoszkópos módon vagy nyitott műtéti technikával. Az optimális műtéti megoldás kiválasztása a páciens és sebész konzultációja során történik, az egészségügyi dokumentációk áttekintését és a részletes fizikális vizsgálatot követően, szem előtt tartva minden esetben a hazai és nemzetközi szakmai irányelveket.

Hasfali sérv, nyitott technika:
  • Spitzy műtét köldöksérv esetén: ívelt köldök körüli metszésből a hasfal zárása és szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Egyéb hasfali sérvek: a hasfal zárása, szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Rectus diastasis műtétje során az egyenes hasizmok varratsorral történő összehúzása történik, szükség esetén ezt követően háló implantációra kerül sor.
Hasfali sérv, laparoscopos technika:
  • IPOM: a hasüreg felől a sérvtömlő visszahúzása, szükség esetén a sérvkapu zárása és szövetbarát műanyag háló rögzítése történik.
A hálóbeültetés formái:
  • onlay (ráfektetős) technikában a protézis (háló) a hasfali rétegre kerül,
  • inlay módszerrel a hálófoltot a sérvkapu széleihez varrjuk,
  • sublay technikában pedig a hálót belülről fektetjük a sérvkapura. Előnye, hogy a hálót, mely elhelyezkedhet a hashártya előtt, vagy a hasüregben, a hasüregi nyomás is stabilizálja.

A műtéti szövődmények igen ritkák és gondos sebészi eljárásokkal nagy eséllyel megelőzhetők, esetleges bekövetkezésükkor az esetek legnagyobb részében a műtét során, vagy azt követően megnyugtatóan kezelhetők.

A műtét utáni hazatérést követően tartsa be a sebész útmutatásait arra nézve, hogy mikor térhet vissza a normális napi tevékenységekhez. A tapasztalt fájdalom és/vagy diszkomfort érzés mértéke függ a sérv helyétől, a műtét típusától, és az Ön egyéni fájdalomtűrő képességétől. A gyaloglás és a lépcsőzés még néhány napig nehezített lehet.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás