Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Fistula (sipoly) műtét

Fistula (sipoly) műtét

Árak

Sacralis fistula műtét 420.000 Ft
Végbélsipoly műtét 500.000 Ft
Fistula 420.000 Ft
Fistula (Fiycision) 420.000 Ft

Sipolynak nevezzük az olyan kóros elváltozásokat, amikor összeköttetés alakul ki a testben lévő szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül a folyadék, szilárd anyag természetellenesen halad, vagy a külvilággal kóros összeköttetés jön létre. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is kialakulhatnak. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de eredhet idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.
A leggyakoribb panasz a folyamatos vagy rövidebb-hosszabb megszakításokkal jelentkező gennyes, véres váladékozás, átmeneti feszítő fájdalmak.

A diagnózis alkotás első és legfontosabb része a fizikális vizsgálat, a sipoly külső nyílásának felkeresése. A járat vizsgálata során megállapítható a sipoly útja, lefutása, a belső nyílás elhelyezkedése. Amennyiben ez magasan helyezkedik el és ujjal, a végbél felől nem érhető el, akkor kontrasztanyagos képalkotó eljárással, vagy röntgen segítségével könnyen meghatározható a helye, mivel ez meghatározza a kezelési eljárást is.

A krónikus, több hónapja meglévő sipolyok megoldása a sebészi beavatkozástól (végbélsipoly műtét) várható. A végbélsipoly műtét célja, hogy megszüntesse a végbélnyíláshoz közel elhelyezkedő sipolyt. A műtéti beavatkozás jellege függ a végbélsipoly elhelyezkedésétől. Ha felületesen fut a bőr alatt és nem érinti a záró izomzatot, akkor egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozást végzünk, aminek során érzéstelenítésben felnyitjuk a bőrt, a sipoly belsejét kitakarítjuk. Ezt követően a járatot nyitva hagyjuk, és alulról sarjadva hagyjuk begyógyulni, hasonlóan egy sebhez.

Ha a végbélsipoly azonban feljebb helyezkedik el a végbélben, és áthalad a végbél záró izomzaton, akkor bonyolultabb műtéti beavatkozást igényel. Nagyon fontos, hogy a műtét során a végbél záró izomzat ne sérüljön. Ilyenkor a járat belső nyílását elzárjuk, s ennek következtében – utánpótlás híján – a sipoly magától begyógyul.

A sipoly lefutásának megfelelően válasszuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségből a lehető legtestreszabottabb műtéti eljárást, amitől a legjobb eredmény várható.

 1. A sipoly felvágása, kivágása (csak alacsony, felületes sipolyoknál)
  A legegyszerűbb, leggyakrabban alkalmazott módszer. Felületes sipolyoknál egyértelműen a választandó megoldás. Fontos tudni, hogy mindenképpen a belső záró izom alsó, sipoly alatti szakaszának az átvágásával jár. Izmon keresztül vezető alacsony sipolyok esetén is alkalmazható. A beavatkozás eredményeként valamilyen mértékű deformitás (un. kulcslyuk végbélnyílás) jöhet létre.
 2. A sipolyjárat lekötése a záróizmok közötti térben (LIFT) (Mindkét záróizmon átvezető sipolynál)
  Az egyik izom-megtartó eljárás, melynek a lényege a sipolyjáratnak a belső és a külső záróizom közötti kötőszöveti térben való felkeresése, az okként szereplő mirigyállomány kivágása és a sipolyjáratok lekötése. Az eljárás elég egyszerű, de nem alkalmazható minden esetben, ugyanakkor nem jár a záróizmok átvágásával.
 3. FiXcision eszköz használata (Alacsony, mindkét izomzaton átmenő sipolyoknál)
  Az eljárás alatt egy finom körvágó késsel a teljes sipolyjáratot eltávolítjuk a záróizom legkisebb sérülése nélkül, majd a belső nyílást 2 rétegben vagy lebennyel zárjuk.
  A műtét gyors, egyszerű, biztonságos. Hátránya, hogy az egyszer használatos eszközt, a körvágó kést a betegnek kell kifizetnie.
 4. A belső sipolynyílás fedése izom-nyálkahártya lebennyel és a sipoly kiirtása (Flap plasztika)
  A másik választható izommegtartó módszer, melynek lényege a sipolyjáratnak a záróizmon keresztül való eltávolítása, esetleg a záróizom varrattal való rekonstrukciója és a sipoly belső nyílásának a zárása rávarrt nyálkahártya-izom lebennyel. Az eljárás nem könnyű, finom technikát és a záróizom-rendszer pontos ismeretét igényli.
 5. Sipoly műtét két lépésben
  A nagy granulációval kísért sipolynál a granulációt eltávolítjuk, mely akár zölddiónyi vagy még nagyobb is lehet, egészen a záróizmokig haladva, majd a záróizmon átmenő járatban 2 db. seton draint hagyunk bent. Néhány hónap seton fonal és a granulácós szövet helyének gyógyulása után a maradék járatot valamelyik fent ismertetett eljátással eltávolítjuk.

Az egyszerű végbélsipoly műtét ambulánsan történik, a helyi érzéstelenítő hatásának kivárása után kb. 20-30 percet vesz igénybe. Az összetett, szövevényes sipolyjáratok felderítése és műtétje több ideig is eltarthat. A magasan fekvő, záróizmot is érintő sipolyok nagyműtéttel távolíthatók el, és kórházi kezelést igényelnek. A felépülési idő függ a sipoly és a műtét fajtájától. A magasabbra terjedő, szerteágazó végbélsipolyok gyógyulása jóval nehezebb és lényegesen tovább, hónapokig tarthat, mert ezek kezelése kombinált műtétekkel történik. Az egyszerűbb, felületes sipolyok jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is 4-8 hétben mérhető.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás