Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Epehólyag eltávolítás laparoscoppal

Epehólyag eltávolítás laparoscoppal

Árak

Laporoscopos epehólyag eltávolítás 600.000 Ft

Az epehólyag a máj alatt található, és a máj által termelt epét tárolja. Az epe az epevezetéken keresztül ürül a vékonybél egy szakaszába, ahol a zsírok lebontását segíti.

Az epehólyag egyik leggyakoribb betegsége az epekövesség, amit általában a kicsi és kemény epekövek okozzák, amelyeket elsősorban az epehólyagban vagy az epevezetékben kialakuló koleszterin és epesók alkotják. Ezek a kövek gátolhatják az epe ürülését az epehólyagból, emiatt az megduzzad, ami éles hasi fájdalmat, diszkomfortot, hányást, emésztési zavart, esetenként lázat okoz. Az epekő mérete 1-2 mm-től több centiméterig terjedhet.
Az epekövek széttörését vagy feloldását célzó alternatív kezelések nagyrészt sikertelenek. Az epehólyag műtéti eltávolítása az epehólyag-betegség legbiztonságosabb, hosszútávú kezelése.

A szakmai irányelvek szerint az epehólyag műtéti eltávolítása javasolt. Hagyományosan jobb bordaív alatti kis metszésből végezték a beavatkozást. Kb. 30 évvel ezelőtt a minimál invazív laparoszkópos beavatkozás vált elfogadottá.

A korábbi beavatkozáshoz képest számos előnnyel bír:
  • rövidebb műtéti idő
  • kisebb megterhelés
  • kevesebb fájdalom
  • gyorsabb felépülés
  • 1 napra rövidült kórházi tartózkodás
  • csökkennek a műtét alatti és azt követően kialakuló szövődmények

A sebész négy kis bemetszésen keresztül bevezet egy apró videokamerát és speciális sebészeti eszközöket, hogy lássa a has belsejét, és eltávolítja az epehólyagot, mellyel együtt az epekő eltávolítása is megtörténik.
Laparoszkópos epekő műtét után csupán egyetlen éjszakát szükséges bent tartózkodni, a betegek általában minimális műtét utáni fájdalmat éreznek, képesek fájdalom nélkül enni és inni, és segítség nélkül járni.

A műtétet követően, mivel eltávolítására került az epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét, megfelelő diétát szükséges tartania, hiszen a szervezetének is alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez. Kerülnie kell a zsíros, fűszeres, sós és rostban gazdag ételeket, kávét, alkoholt. Az orvosa által felírt emésztést segítő gyógyszereket, étrend-kiegészítőt fontos rendszeresen szednie. Orvosa részletes tájékoztatást fog adni Önnek arról, hogy mit szabad ennie, és mit kell kerülnie a regenerálódási időszakban.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás