Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Emlő jóindulatú elváltozásainak eltávolítása

Emlő jóindulatú elváltozásainak eltávolítása

Árak

Emlő benignus elváltozásai (cysta, fibroadenomia) 430.000 Ft

A rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás, illetve ultrahangos szűrés rendkívül fontos az emlőt érintő elváltozások korai felismerésében. A csomó megtalálása ijesztő lehet, de ezek az elváltozások általában jóindulatúak – azonban a jóindulatú emlőbetegségek bizonyos típusai is növelhetik a mellrák kockázatát, ezért minden mellben tapintható csomó vagy emlő elváltozás sebészeti szakvizsgálatot tesz szükségessé.

Az alábbi tünetek esetén szükséges sebész szakorvoshoz fordulni:
  • Emlőben tapintható csomó
  • Emlőfájdalom
  • Az emlő méretének, alakjának vagy kontúrjának változása
  • Behúzódott, váladékozó emlőbimbó
  • Behúzódott, ráncos, narancshéjszerű bőrfelszín
A vizsgálat után, a pontos diagnózis felállításához az alábbi kiegészítő vizsgálatokat végezzük:
  • Képalkotó vizsgálatok, mammográfia, emlő ultrahang
  • Az emlőbimbó váladékozásának cytológiai vizsgálata
  • Ultrahang vezérelt biopszia, vagy műtéti kimetszés a mellelváltozás szövettani vizsgálatához

A melldaganatokat jóindulatú és rosszindulatú daganatokra oszthatjuk fel, amelyeket viselkedésük, növekedésük üteme és szerkezetük alapján különböztethetünk meg. Jóindulatú daganatoknál fontos, hogy bizonyos típusoknál nagyobb a rosszindulatúvá válás kockázata. Jóindulatú daganatokra jellemző az éles szövettani határ, elkülönülés a környéki szövetektől, amely által jól kitapintható dudorok, csomók érezhetők. Növekedését tekintve lassú ütemű, kiújulása az eltávolítást követően nem ritka, viszont áttétet nem képeznek. Bármely életkorban előfordulhatnak, viszont kialakulásának háttere nem mindig azonosítható.
Gyakori jóindulatú daganatok közé tartoznak a ciszták, lipómák vagy fibroademomák.
Az egyik leggyakoribb tüneteket okozó emlőelváltozások a ciszták. Fiatalkorban ritkábban fordul elő, ugyanis a visszafejlődésben lévő emlő természetes velejárója. Gyakran többszörös megjelenésű, mérete a mikroszkópos mérettől a több centiméter nagyságig terjedhet. Általában rugalmas, jól körülhatárolt, fájdalmatlan, tapintható csomó formájában jelentkezik.
A lipómák növekedése lassú, zsírsejtekben kialakuló dudorokat alkotnak.
A menopausa előtt előforduló leggyakoribb daganat a fibroadenoma. Többnyire fiatal nőknél fordul elő, vastag körbehatárolt csomóként jelenik meg, amely jól kitapintható, alapjáról elmozdítható. Többnyire javasolt eltávolítani, ugyanis rosszindulatúvá válása az esetek 0,5-1,5%-ban jön létre, különösen 40 fölött.

Az emlő jóindulatú elváltozásait sebészi beavatkozással kezeljük. A műtét altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben zajlik, hogy a páciens ne élje meg a műtét kellemetlenségeit. A műtét kimenetele függ az elváltozás nagyságától, elhelyezkedésétől, típusától. Az elváltozástól függően változik a metszés mérete, általában kis metszést ejtenek az emlőbimbó vonalában és azon keresztül távolítják el a nem kívánt elváltozást. A metszés vezetésnél minden esetben törekszünk arra, hogy esztétikailag minél szebb eredményt érjünk el. Az elváltozás eltávolítása után a bőrt plasztikai varrattal egyesítjük. Ritka esetben, főleg nagyobb elváltozás esetén draint hagyunk vissza a műtéti területben, amelyet a műtétet követő napon távolítunk el. A felhelyezett kötés pár nap után eltávolítható, fájdalom, feszülés esetén a terület hűtése javasolt. Orvosaink készségesen válaszolnak minden felmerülő kérdésükre.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás