Skip to content

“A szem, amely látja a világot, a szem teremti látvánnyá. Formába rendezi: kivetített, szem  – vagy lélek – teremtette formába. A látás – éppen ezért – nem csak befogadás: teremtés is.”

Beney Zsuzsa

Dr. Cselovszki Katalin

szemész szakorvos

Üdvözlöm!

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem 2002-ben. A szemészeti szakképzés idejét a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban (Gyula) és a Debreceni Egyetem Szemészeti Klinikáján töltöttem, ahol a mindennapi szemészeti betegellátás mellett tapasztalatot szereztem a szürkehályog és szemhéj műtétek elvégzésében is. 2007-től a Jósa András Megyei Kórházban folytattam munkámat, ahol jelenleg is dolgozom. 2008-ban szemészetből eredményesen szakvizsgáztam a Pécsi Tudományegyetemen. 2009-től a magán szemészeti ellátásban is kezelem betegeimet. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetemen háziorvosi szakvizsgát tettem. 2021-ben GCP (Good Clinical Practice) tanfolyamot végeztem.

A szemészet a látásproblémák mellett gyulladásos és egyéb szembetegségek diagnosztizálásával, kezelésével és követésével is foglalkozik. A rendszeres szemészeti kontroll panaszmentesség esetén is javasolt, mivel a szemészeti szűrés fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, amelyek még nem okoznak problémákat.  A vizsgálat során felmérjük ezzel együtt a szem állapotát is, mely kapcsán számos információhoz juthatunk a szervezet egyéb megbetegedéseire vonatkozóan is (Pl.: diabetes mellitus, hypertonia).

A szakvizsgálat során teljes körű szemészeti vizsgálatot, szürkehályog szűrést, glaucoma gondozást, menedzser szemészeti szűréseket (computeres dioptriamérést követően, látásélesség-vizsgálat Kettesy-táblával, közeli látásélesség vizsgálata Csapody-táblával, színlátás vizsgálat Ischihara teszttel, mikroszkópos szemvizsgálat, szükség szerint pupillatágításban, szemnyomás mérés applanációs vagy non-contact tonométerrel) végezzük.

Szükség esetén ambuláns szemészeti kisműtéteket (árpa, atheroma, fibroma és egyéb elváltozások kimetszése, kúszóhártya eltávolítás, kétoldali felső szemhéjplasztika, alsó szemhéj befordulásának, illetve kifordulásának kezelése) is végzünk.

Milyen panaszok esetén fordulhat hozzám bizalommal?

  • látásromlás, homályos láts esetén
  • látótérkiesés esetében
  • Bevörösödött, gyulladt szemnél, idegentest érzésnél
  • Amennyiben duzzanat, illetve eltérés keletkezett a szem környékén
  • Égő, viszkető érzés, szemszárazság esetén,
  • Úszkáló homályok, vagy fényvillanások észlelésekor.

Alapelvem az empátia és a betegközpontúság, hiszen közös célunk, hogy pácienseink gyógyultan és elégedetten távozzanak kórházunkból.

Az Ön egészsége számunkra 
presztízskérdés 
!