A melanoma tünetei és felismerése

A melanoma tünetei és felismerése

A melanoma esetében egy rosszindulatú daganattípusról beszélünk, mely a leggyakoribb daganatok listáján, a nyolcadik helyen áll, ez a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul ki. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, vagy akár olyan bőrfelületen is, ami teljesen anyajegy mentes.

A szakemberek a túlzott napozással magyarázzák az esetek számának rohamos növekedését az elmúlt években, mivel az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit is szabadna a napon tartózkodniuk és hogyan is kell védeni bőrüket a káros UV-sugárzástól.

Fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval (dermatoszkóp) végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

Elsősorban középkorúaknál jelentkezik, azonban érdemes minden korosztálynak rendszeres szűrésekkel és önvizsgálattal nyomon követni az anyajegyei és a bőre állapotát. Fontos, hogy az önvizsgálat kiterjedjen minden testrészre mivel a melanoma előfordulhat nehezen megfigyelhető területeken, a háton, nyakon, vagy akár a fejbőrön is. Nőknél jellemzőbb a karokon és a lábakon, férfiaknál a háton és a mellkason kialakuló melanoma.

Évente egy alkalommal ajánlott a bőrgyógyász felkeresése szűrési céllal, mivel egy gyorsan növekvő daganatról beszélünk, így fontos a korai felismerés. A szűrés ideális időpontja a téli, kora tavaszi időszak, mivel az esetleg szükségs beavatkozást kedvezőbb a meleg és napsütéses napok beállta előtt elvégezni.

Ha új anyajegyet észlel, vagy a bőrén bármiféle zavaró elváltozást tapasztal (pl. megváltozik az anyajegy felszíne vagy olyan sebe van, amelyik két héten belül nem gyógyul be) mindenképpen keresse fel orvosát.

Keresse bőrgyógyászunkat bizalommal!

Kérjen időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon, a Prestige Magánkórházba!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük