A melanoma tünetei és felismerése

melanoma-tunetek-borgyogyaszat

A melanoma tünetei és felismerése

A melanoma esetében egy rosszindulatú daganattípusról beszélünk, mely a leggyakoribb daganatok listáján, a nyolcadik helyen áll, ez a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul ki. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, vagy akár olyan bőrfelületen is, ami teljesen anyajegy mentes.

A szakemberek a túlzott napozással magyarázzák az esetek számának rohamos növekedését az elmúlt években, mivel az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit is szabadna a napon tartózkodniuk és hogyan is kell védeni bőrüket a káros UV-sugárzástól.

Fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval (dermatoszkóp) végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

melanoma-tunetek-borgyogyaszat

Elsősorban középkorúaknál jelentkezik, azonban érdemes minden korosztálynak rendszeres szűrésekkel és önvizsgálattal nyomon követni az anyajegyei és a bőre állapotát. Fontos, hogy az önvizsgálat kiterjedjen minden testrészre mivel a melanoma előfordulhat nehezen megfigyelhető területeken, a háton, nyakon, vagy akár a fejbőrön is. Nőknél jellemzőbb a karokon és a lábakon, férfiaknál a háton és a mellkason kialakuló melanoma.

Évente egy alkalommal ajánlott a bőrgyógyász felkeresése szűrési céllal, mivel egy gyorsan növekvő daganatról beszélünk, így fontos a korai felismerés. A szűrés ideális időpontja a téli, kora tavaszi időszak, mivel az esetleg szükségs beavatkozást kedvezőbb a meleg és napsütéses napok beállta előtt elvégezni.

Ha új anyajegyet észlel, vagy a bőrén bármiféle zavaró elváltozást tapasztal (pl. megváltozik az anyajegy felszíne vagy olyan sebe van, amelyik két héten belül nem gyógyul be) mindenképpen keresse fel orvosát.

Keresse bőrgyógyászunkat bizalommal!

Kérjen időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon, a Prestige Magánkórházba!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!