Skip to main content

A hasnyálmirigy-gyulladás potenciálisan életveszélyes állapot, amely akkor lép fel, amikor a hasnyálmirigy begyullad. A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő kis szerv, amely enzimeket termel, amelyek segítenek a szervezetnek lebontani a táplálékot.

A hasnyálmirigy-gyulladás lehet:

  • Akut ami azt jelenti, hogy hirtelen jelentkezik és rövid ideig tart
  • Krónikus, ami idővel alakul ki és hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hányinger, hányás és láz. Ezek a tünetek általában hirtelen jelentkeznek, és néhány órától néhány napig tarthatnak. Ha egy hétnél tovább tartanak, akkor valószínű, hogy az illetőnél krónikus hasnyálmirigy-gyulladás alakult ki.

A gyulladást okozhatja alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, epekő vagy hasnyálmirigyrák, túlsúly és nagyfokú stressz. Más betegségekkel is összefüggésbe hozható, mint például a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás és a hemokromatózis

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás legtöbb esetének oka nem ismert, de általában azután lép fel, hogy az egyén jelentős fizikai traumát szenvedett a hasüregben, túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztott vagy magas zsírtartalmú ételeket fogyasztott. Lehet a hasnyálmirigy fertőzésének vagy a májból és az epéből az enzimeket a vékonybélbe szállító csatornákat elzáró epekőnek az eredménye is.

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisa a beteg kórtörténete és a fizikális vizsgálat leletei, valamint a laboratóriumi vizsgálatok és a radiológiai vizsgálatok alapján állítható fel. A vérvizsgálatok magas amiláz enzimszintet jelezhetnek a vérben, míg a CT- vagy MRI-vizsgálatok a hasnyálmirigy gyulladását mutathatják ki. Annak megállapításához, hogy az egyénnek akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladása van-e, fontos kizárni a hasi fájdalom egyéb lehetséges okait, például a gyomor- és vastagbélgyulladást.

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése a betegség típusától és súlyosságától függ. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás kezelésének leggyakoribb módszerei az életmódbeli változtatások (például a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkentése, a fogyás és a testmozgás). Kezelésében alapvető fontosságú a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése (teljes koplalás, szájon át semmi, még folyadék sem vihető be). Ilyenkor a hasnyálmirigyet nem éri olyan hatás, ami emésztőnedv termelésére serkentené.

Hosszas koplalás alatt is szükség van természetesen tápanyag-bevitelre, ez rendszerint infúzió formájában történik. Az infúziók rendszerint fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat, gyomorvédő gyógyszereket is tartalmaznak. Ha a beteg fájdalommentes, és jó bélhangjai vannak, el lehet kezdeni a szájon át táplálást. Először csak folyadékot (víz vagy tea) lehet fogyasztani, a szilárd táplálék bevezetésére fokozatosan kell, hogy sor kerüljön.

Súlyos esetekben, erős fájdalom esetén, illetve ha a hasnyálmirigy elhalásának veszélye áll fenn, intenzív osztályos megfigyelésre, és kezelésre, antibiotikum adására lehet szükség. Ha a hasnyálmirigy egy része elhalt, sebészi eltávolításra van szükség.

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a panaszok, keresse belgyógyász szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!