Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Visszérműtét

Visszérműtét

Árak

Visszérműtét 490.000 Ft

A vénás megbetegedések a magyar lakosság csaknem 20%-át érintik, a mai korunk egyik népbetegsége. Fokozott terhelés jut az alsó végtagokra így a vénákban tönkre mehetnek a billentyűk. Ezek azok a szelepek, melyeknek szakaszolni kellene az elhasznált, salakanyagokkal telt vér visszaáramlását a szív felé, károsodásuk esetén azonban nem tudják fenntartani az irányt, a vér egy része visszaáramlik a mélyebb szakaszokra.

A visszeresség kialakulásában továbbá nagy szerepet játszanak a következők:
 • nem: nőknél gyakrabban fordul elő
 • genetika: ha a családban előfordult érdemes rá odafigyelni
 • életkor: a kor előrehaladtával csökken az erek rugalmassága
 • foglalkozás: álló munkánál gyakrabban kialakul
 • terhesség: a hormonok és a plussz súly okozta terhelés következtében
 • túlsúly: a súlytöbblet nagyobb terhelést ró a vénákra is
A visszér betegség leggyakoribb tünetei:
 • boka és lábdagadás, különösen esténként
 • fájdalmas, érzékeny, nehéz lábak
 • vénák láthatóvá válása a bőrfelszínen
 • görcsös érzés
 • lábviszketés, ödéma
 • a sérülések, melyek a visszér problémás területen történnek nagyobb vérveszteséggel és lassabb gyógyulási idővel járnak
 • elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében

Kezdődő visszeresség esetében szóba jön a különböző fokozatú kompressziós harisnyák viselése. Kifejlődött visszértágulatok esetén csak a műtéttől várható gyógyulás.
A beteg vizsgálatát sebész szakorvos végzi, aki a vizsgálat első részében álló helyzetben megtekinti és megtapintja a tágult vénákat. Ezután – ha szükséges – fekvő helyzetben a mélyvénák és a felszíni vénák között lévő billentyű állapotát vizsgáljuk meg egy ultrahangos készülékkel (Doppler), ez dönti el ugyanis a választandó műtét típusát. Ugyanis, ha a fő felszíni vénában lévő billentyű ép, akkor csak a tágult mellékvénákat kell eltávolítanunk, ha azonban a billentyű károsodott, akkor egész hosszában el kell távolítanunk a fő felszíni vénát, valamint a tágult mellékvénákat is. Az eltávolított vénák szerepét teljes egészében átveszik a megmaradó vénák. Ez után megbeszéljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk meg a visszérbetegségét. Ekkor esik szó a műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (MRTG, EKG, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A nálunk alkalmazott műtéti technikával végzett műtét után megszűnnek a betegséggel járó panaszok és a 2-3 mm-es metszések után maradó apró hegek szép esztétikai eredményt adnak.

A műtétet általában 2-6 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, autóval elhagyhatja a kórházat. Az első egy hétben az általunk felhelyezett kompressziós kötés állandó viselése kötelező, ágynyugalom nem szükséges, a normál életvitel zavartalanul folytatható. Egy hét elteltével, alkalmával eltávolítjuk a kompressziós kötést, ezután az operált területen lévő véraláfutások (hematómák) felszívódásáig (kb. 2-3 hét) rugalmas pólya viselése szükséges. Ekkor már lehet zuhanyozni, a fáslit is csak nappal kell hordani, éjjel, alváskor már nem. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot találjuk. A műtéti területen esetleg előforduló tömött csomók felszívódásához 4-5 hónap szükséges.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás