Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ HPV okozta condylomás növendék eltávolítása

HPV okozta condylomás növendék eltávolítása

Árak

HPV okozta condylomás növedék elváltozása 450.000 Ft

Condylomának az alacsony rizikójú, HPV okozta, jóindulatú hámelváltozásokat nevezzük. A növedékek alakja (lapos, karfiolszerű, stb.), mérete, és száma széles határok között változhat. Típusosan a nemi szerveken jelennek meg, de előfordulnak a végbélnyílás közelében a végbélben, és a szájüregben is.
A condylomát okozó HPV törzsek is elsősorban szexuális úton terjednek, azonban tárgyak, vagy kéz által közvetített úton is fertőzhetnek. Az elváltozások 90%-át a HPV 6 és HPV 11 törzsek okozzák. A fertőzések jelentős része tünetmentesen zajlik, bőrelváltozások általában néhány hónapon belül jelennek meg.

A vírusszemölcs kialakulásának folyamata:
  1. A bőrrel érintkezésbe kerülő vírus a hám mikro sérülésén keresztül behatol a bőrbe.
  2. Itt behatol a hámsejtekbe és megfertőzi azokat.
  3. A szomszédos hámsejteknél fokozottabb szaporodásra készteti őket, ami a bőrön lassan növekvő szemölcs formájában jelenik meg.

Kezelés nélkül a betegség nem múlik el, sőt terjed, folyamatosan szaporodik akár nagyon súlyos szövődményekhez vezethet. Tehát javasolt minél hamarabb, korai fázisban nőgyógyászhoz fordulni, ez azért is nagyon fontos mert a nem látható részeken az elváltozás gyakoribb, a külső részeken csak másodlagosan később jelenik meg. A hüvelyt és méhnyakat feltétlenül nőgyógyásznak kell megvizsgálni és lekezelni, hogy az ott észrevétlen szemölcs ne terjedjen tovább. Korai fázisban a legkevésbé fájdalmas és kellemetlen a kezelés- és a hatásossága is ilyenkor a legjobb. Nagyon fontos ezzel egyidejűleg a rákszűrés elvégzése is. A kezelés a legtöbb esetben egy nőgyógyász által végzett alapos vizsgálat során elvégzett ecsetelésből áll, az ecsetelés kellemetlen, sokszor fájdalmas is lehet. Amennyiben a szemölcsök jól elérhető helyen vannak a páciens otthonában további kezelést 2-3 naponta elvégezheti, de sokszor szükséges a 2-4 naponta a nőgyógyász által végzett kezelés.
Ha ez a kezelés nem vezet eredményre, a szemölcsöket sebészi úton kell eltávolítani.
A műtétet sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg, ami az összes szemölcs szabad szemmel és nagyítóval történő megtekintéséből áll. Ezután az orvos tájékoztatja a beteget a vizsgálat eredményéről, a műtéti érzéstelenítésről, a javasolt műtéti beavatkozásról, az esetlegesen kialakuló szövődményekről. Pár darab kisebb szemölcs esetén helyi érzéstelenítésben ambuláns beavatkozás során végezzük el a műtétet, a kiterjedt vagy érzékeny helyeken lévő elváltozásokat altatásban, vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban operáljuk. A műtét utáni sebek másodlagos sebgyógyulással gyógyulnak kb. 3-4 hét alatt. Minden szabad szemmel látható szemölcsöt egyszerre el kell távolítani, mert ha egyet is meghagyunk, az a nyirok utakon továbbterjedve újabb szemölcsök kialakulását okozhatja!

Sajnos a genitális szemölcsök a kezelést követően gyakran kiújulhatnak. Ennek az az oka, hogy bár a szemölcsöket meggyógyítottuk, eltávolítottuk, de a szervezetben még jelen van az azokat okozó humán papillómavírus (HPV). E vírus jelenléte egyébként a felnőtt nők és férfiak jelentős részében kimutatható, becslések szerint életük során körülbelül 10 százalékuknál fordul elő kondilóma.
A hosszú ideig tartó megfigyelés, a kontrollvizsgálatokon való többszöri megjelenés és az újabb szemölcsök folyamatos eltávolítása miatt a vírusszemölcsöktől való megszabadulás igen csak türelmet próbáló folyamat, és ezért megköveteli a beteg és az orvos hosszú távú együttműködését.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás