Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Fibroadenoma műtéti eltávolítása

Fibroadenoma műtéti eltávolítása

Árak

Fibroadenoma 430.000 Ft

A fibroadenomák a jóindulatú melltumorok (csomók) egyik leggyakoribb típusát alkotják. Főként 35 éves kor előtt kerül felismerésre, de minden életkorban előfordulhat. Egyes felmérések alapján az európai női lakosság körében 10 százalékban diagnosztizálják.

Ezek a jóindulatú emlődaganatok szilárdak (nem folyadék tölti ki őket, mint a ciszták esetében), egyértelműen körülhatárolhatóak, és tipikusan kerek vagy ovális formájúak. A fibroadenomák jóindulatú elváltozások, azaz nem rákos daganatok, és nem is alakulnak át többnyire rosszindulatúvá. Idővel a méretük növekedhet, ezt általában hormonális változások okozzák.

A fibroadenoma kialakulásának pontos okát nem tudjuk, de nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a női nemi hormonok egyike, az ösztrogén kulcsszerepet játszik kialkulásában. Életkori sajátosság alapján a nemi hormonok termelődésének kezdetén, a serdülőkorban diagnosztizálható leggyakrabban. Egyes feltételezések alapján a terhességek gyakoriságával és a szoptatás idejének hosszával a fibroadenomák száma emelkedik. A havi vérzés elmaradásának (posztmenopauza) idején beavatkozás nélkül csökken az addig meglévő fibroadenomák nagysága. Ugyanakkor, ha ezen időszakban hormonpótló kezelést kapnak a hölgyek, akkor az elváltozások száma és nagysága nőhet. Idősebb korban – 40 év felett – mindenképpen indokolt a rosszindulatú emlődaganatoktól történő elkülönítés. Igen ritkán, de férfiak emlőjében is kialakulhat fibroadenoma. Ellátásuk megegyezik a női emlőben felismert elváltozásokéval.

A fibroadenomák az emlő mirigyes állományából és a környező kötőszöveti elemek felszaporodásából tevődnek össze. Mindegyik alkotóelem fontos az emlő egészséges működésében, de arányuk fibroadenoma esetén megváltozik.

Nagyságuktól és életkortól függően két nagy csoportot lehet megkülönböztetni:
  1. Az úgynevezett fiatalkori fibroadenomák 10-18 éves korban jelennek meg, melyek nagyra nőhetnek, de ugyanolyan gyorsan össze is zsugorodhatnak és néhányuk el is tűnhet (spontán visszafejlődhet). Amelyek spontán visszafejlődnek, azokkal nem kell semmit sem tenni.
  2. Az óriás fibroadenomák inkább későbbi életkorban jelentkeznek, nagyságuk az 5 cm-t meghaladhatja, s ezzel az emlő ép szöveteit elnyomhatják. Ezen elváltozások eltávolítása mindenképpen javasolt, főleg olyan esetekben, amikor még a hölgy később szoptatni szeretne. Óriás fibroadenomák 18 éves kor alatt ritkák, ugyanakkor idősebb korban is előfordulhatnak kisebb átmérőjűek is.

A fibroadenomákat leggyakrabban az emlő önvizsgálata, vagy orvosi vizsgálata során találják meg. Ilyenkor további vizsgálatok végezhetők: ultrahang, mammográfia vagy egyéb képalkotó eszköz használata, mint pl. MRI. A fibroadenomák a fizikai és a képalkotó vizsgálatok során tipikus megjelenést mutatnak, de a diagnózist legtöbbször mintavétellel meg kell erősíteni – mivel a képalkotó vizsgálatok után sem lehet minden esetben teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a daganat valóban jóindulatú. A határozott diagnózis a szövetmintavétel (biopszia) után következik. A legtöbb esetben minimálisan invazív, képalkotó eszköz által vezérelt biopsziát végeznek.

A fibroadenoma az esetek nagy részében nem igényel beavatkozást. Egyes felmérések szerint, főleg fiatalkorban 10-40% az esély arra, hogy spontán felszívódjon, „eltűnjön”. Ugyanakkor a további teendők elbírálása előtt figyelembe kell venni a megjelenési formát, a klinikai tüneteket, a családi anamnézist és az egyén személyes véleményét. Abban az esetben, ha rosszindulatúságra nem merül fel gyanú és szoros kontroll kivitelezhető, nem szükséges további beavatkozás. Abban az esetben, ha a fibroadenoma nagysága hirtelen növekszik vagy fájdalmat okoz, esetleg az emlőbimbó behúzottá válik és/vagy gyulladásos jelek észlelhetők, illetve ha a családban emlődaganat fordult elő vagy a szövettani vizsgálat nem egyértelmű, akkor javasolt a fibroadenoma eltávolítása.

A sebészi beavatkozás során figyelemmel kell lenni arra, hogy az emlő ép szövetei megmaradjanak, s a későbbi szoptatás esetére a beavatkozással ne okozzanak komplikációt, ezért az emlőbimbót érintő műtétek kerülendők. Ritka esetben, főleg nagyobb elváltozás esetén draint hagyunk vissza a műtéti területben, amelyet a műtétet követő napon távolítunk el. A műtét utáni fájdalom jelenléte egyéni jellegű. A páciensek a sebhely környékén tapasztalhatnak enyhe égető, vagy bizsergő érzést, de az esetek többségében ez nem gátolja őket a mindennapi tevékenységeik során. Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni lábadozás megkezdése előtt a pácienst tájékozatják az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetik, hogy mikor lesz a következő orvosi vizsgálat. A seb zavartalan gyógyulása érdekében ajánlott néhány napon keresztül a nagyobb erőfeszítések elkerülése.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás