Skip to main content

FőoldalMűtétek ↦ Aranyér műtét

Aranyér műtét

Árak

Aranyér műtét 450.000 Ft
Aranyér műtét (Lone Star) 450.000 Ft

Az aranyér a végbélnyílás közelében, a végbél nyálkahártyája alatt található érköteg. Ha az ezt rögzítő kötőszövet élettani okokból vagy külső hatásra megnyúlik, akkor a végbél falában vénatágulat keletkezik. Ezek az aranyeres csomók a betegség előrehaladtával begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, véralvadék keletkezhet bennük, és akár ki is fordulhatnak, kitüremkedhetnek a helyükről. Attól függően, hogy a végbélnyíláson belül vagy kívül helyezkedik el, megkülönböztetünk külső vagy belső aranyeret.

Az aranyérnek több kiváltó faktorja is lehet, melyek közül a leggyakoribbak az alábbiak:
 • örökletes kötőszöveti gyengeség
 • erőlködés székrekedés esetén
 • hasmenés
 • helytelen, rostszegény táplálkozás, túlsúly
 • terhesség
 • mozgásszegény életmód
Az aranyérbetegséget leggyakrabban az alábbi tünetek jelzik:
 • fájdalmas székelés
 • jellegzetes vércsík a toalettpapíron
 • végbéltáji viszketés
 • aranyeres csomók kitüremkedése előrehaladott állapotban
 • véres, nyálkás széklet
 • hosszabb ideje fennálló székrekedés

A belső aranyér esetén, illetve a csomók méretét és előreesésüket figyelembe véve 4 stádiumot különböztetünk meg:
1. stádium: előfordulhat vérzés, de a csomók nem esnek előre és nem jelentkezik fájdalom
2. stádium: fokozott nyomásra (székelés) az ércsomó előre esik, de spontán visszahúzódik
3. stádium: hasprés, székeletürítés esetén a csomók előre esnek, és csak az ujjak segítségével helyezhetők vissza
4. stádium: előesett, kizáródott belső aranyeres nóduszok, melyeket már kézzel sem lehet visszahelyezni a végbélnyílásba. Kifejezett tünetei közé sorolható a székeléstől független, erős fájdalomérzet, nyálkahártya-gyulladás, vérzés, váladékozás.

Mikor van szükség a beavatkozásra?

Az aranyérműtét elvégzése általában a következő esetekben indokolt:
 • kellemetlen tünetekkel járó 3. és 4. stádiumú aranyerek
 • egyszerre jelenlévő, előrehaladott külső és belső aranyeres elváltozások
 • egyéb, sebészeti beavatkozást igénylő végbéltáji betegségek jelenléte
 • egyes trombotizált külső aranyeres elváltozások
 • kizáródott belső aranyerek (aranyeres krízis)

A leghatékonyabb és legtartósabb hosszú távú megoldást a panaszos aranyeres duzzanatok kezelésére a hagyományos kimetszéses aranyérműtét, azaz az aranyér vagy aranyeres érkötegek teljes egészében való eltávolítása jelenti. Az esetek körülbelül 95%-ában nyújt hatékony és végleges megoldást, azaz minimális a kiújulás esélye.
A műtétet megelőző konzultáció során a szakorvos részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól.
A műtét altatásban történik. Az aranyér sebészi kimetszése (haemorrhoidectomia) során a proktológus szakorvos a végbélnyílásnál a bőr és a nyálkahártya bemetszése után lepreparálja az aranyeres halmazt a végbélzáró izomzatról, majd elzárja a tápláló eret és eltávolítja a tág aranyeres párnákat.
A kórházi tartózkodás ideje általában 1 nap.

Új sebészeti technológia: LONE STAR®

A Lone Star önmegtartó önfeltáró rendszere kiváló megjelenítést és hatékonyságot kínál a műtéti eljáráshoz. A Lone Star önfeltárók különféle formákban és méretekben kaphatók, hogy megfeleljenek az anatómiának számos különféle specialitáson. A könnyű keretek gyűrűk artikulálhatók, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a műtét igényeihez. Az ultra pontos precíz horogbehelyezések és rugalmas tartóelemek fenntartják a következetes visszahúzódást, és elősegítik a szervezett helykezelést, felszabadítva a személyzetet más feladatok elvégzéséhez.
A műtét után a beteget folyamatos megfigyelés alatt tartjuk az esetlegesen fellépő fájdalmak és szövődmények korai felismerése és kezelése céljából.
Esettől és egyéntől függően az otthoni lábadozás időszaka 1-2 hét, a teljes gyógyulási folyamat lezajlása 3-6 hétig is eltarthat.

A lábadozási időszak első 1-2 hetében a páciens erősebb fájdalmakat élhet meg az érintett területen, legfőképpen székeléskor, így rendszeres fájdalomcsillapításra lehet szükség. Ebben az időszakban kerülni kell a fizikai megterhelést és nehéz fizikai munkát.

Kiemelten fontos a széklet rendezése. Ügyelni kell arra, hogy a széklet rendszeres és puha maradjon, és hogy ne lépjen fel székrekedéses állapot. Ezt a táplálkozásra való odafigyeléssel és/vagy székletlazító készítmények alkalmazásával könnyen elérhető.

A gyógyulási folyamat természetes velejárója a sebek váladékozása. Ez a műtéti terület napi néhányszori langyos vízzel történő lemosását, zuhanyoztatását igényli.

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás