Változókori vérzészavarok kezelése

valtozokor-verzesvaraok-nogyogyaszat

Változókori vérzészavarok kezelése

A menopauza az utolsó menstruáció utáni időszak. Mivel az utolsó menstruációja rendszertelen lehet, a menopauzát az utolsó menstruáció után 12 hónappal állapítják meg. Az ezt követő vérzést posztmenopauzális vérzésnek nevezik.

Az ok többnyire valami nagyon egyszerű és kezelhető dolog, de esetenként komolyabb betegség jele is lehet.

A menopauza utáni vérzés általában kisebb egészségügyi probléma jele, de néha komolyabb betegség korai jelei is lehetnek.

Korai felismerés esetén a menopauza utáni vérzést okozó legtöbb betegség (beleértve a rákot is) sikeresen kezelhető. A menopauza utáni vérzés ritkán ad okot aggodalomra. Meg kell azonban vizsgálni, mert nagyon kevés esetben valami komolyabb dologra utal.

valtozokor-verzesvaraok-nogyogyaszat

Az esetek körülbelül 90 százalékában nem találunk konkrét okot. Ez nem ad okot aggodalomra, ha komolyabb probléma áll fenn, azt a vizsgálatok során azonosítani fogják. A legtöbbször a menopauza utáni vérzést a következők okozzák:

  • a hüvely nyálkahártyájának gyulladása és elvékonyodása (úgynevezett atrófiás hüvelygyulladás)
  • a méhnyálkahártya elvékonyodása
  • a méhnyakon vagy a méhben lévő kinövések (úgynevezett polipok), amelyek általában nem rákosak
  • a méhnyálkahártya megvastagodása (az úgynevezett endometrium hiperplázia), gyakran a hormonpótló kezelés (HRT) miatt
  • a méhnyak vagy a méh rendellenességei

Ezek általában nem súlyos problémák, és viszonylag könnyen gyógyíthatóak.

A menopauza utáni vérzés azonban az esetek körülbelül 10 százalékában a méhnyak vagy a méh rákos megbetegedéséhez kapcsolódik, ezért nagyon fontos kivizsgáltatni.

Az, hogy milyen kezelésben részesül, attól függ, hogy mi okozza a vérzést.

Az atrófiás hüvelygyulladást és a méhnyálkahártya elvékonyodását általában az ösztrogén hormonhoz hasonlóan ható gyógyszerekkel kezelik. Ezek lehetnek tabletta, hüvelygél vagy krémek, bőrtapaszok, vagy egy puha, rugalmas gyűrű, amelyet a hüvelybe helyeznek, és amely lassan bocsátja ki a gyógyszert.

A polipokat általában műtéttel távolítják el. Méretüktől és elhelyezkedésüktől függően a polipok eltávolítása történhet egy nappali klinikán helyi érzéstelenítéssel, vagy kórházba kell mennie általános érzéstelenítésre.

A méhnyálkahártya megvastagodását általában a progeszteron hormonhoz hasonlóan ható gyógyszerekkel vagy a megvastagodás eltávolítására szolgáló műtéttel kezelik.

 

Ha Önnél is fellép vérzés a változó korban keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!