Szívbeteg? – Mit tegyen kánikulában?

szivbetegseg-kanikula-kardiologia

Szívbeteg? - Mit tegyen kánikulában?

Nyáron, a nagy melegben szívbetegeknek mindenképpen ajánlott a rendszeres kontrollokon kívül gyakrabban kardiológushoz menni, főleg ha szokatlan tüneteket tapasztalnak. Néhány szívgyógyszer (vízhajtók, kálciumcsatorna- és béta-blokkolók) fokozhatják a szervezet reakcióit amit a melegre ad.

Nem csak gyógyszerszedőként kell elővigyázatosnak lenni, hanem azoknak is akiknek magas vérnyomásuk van, idősebbek, vagy esetleg időnként rendetlenkedik a szívük.

szivbetegseg-kanikula-kardiologia

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nagyon fontos! Ha fizikai aktivitást végzünk, legyen az séta, otthoni munka, kertészkedés, rendszeresen kortyoljunk vizet. Az alkohol és a koffeines italok kerülendőek! Javasolt az időseket gyakrabban figyelmeztetni a vízivásra, mivel nekik ritkábban van szomjúságérzetük.

A szabadban, a nagy kánikulában mindenképpen ajánlott egy legalább 15 faktoros naptej használata. A túlhevülés elkerüléséhez javasolt a napszemüveg, szellős, nem szoros öltözék és egy kalap is. Mindenképpen fontos lehet, hogy 11-15 óra közötti időszakban ne tartózkodjunk a tűző napon.

Szívbetegség esetén javasolt még a legkönnyebb tevékenységek végzése során is a rendszeres szünetek tartása (ez alatt ledölni, leülni, lezuhanyozni – regenerálódni kicsit), ugyanis a nagy meleg az egész szervezetet megterheli, a betegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás.

Fontos tisztában lenni a szívbetegeknek és környezetüknek azokkal a jelekkel, amelyek a meleg miatti kimerültségre vagy a hőgutára utalnak. A kimerültség jelei lehetnek a szédülés, gyengeség, fejfájás, hányinger és a sötét színű vizelet. Ilyen esetben javasolt egy légkondicionált helyiség, hidegvizes borogatás. A hőguta jelei a zavarodottság, gyors, gyenge pulzus és légvétel, forró, kipirult bőr, és akár eszméletvesztés is. Ha ezek jelentkeznek, mindenképpen hívjunk mentőt!

A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami miatt a beteg arra gondol, hogy csökkentheti az adagot, vagy akár el is hagyhatja az adott gyógyszert. Ez veszélyes lehet! Ilyen esetekben mindenképpen előszőr egyeztessen kardiológus szakorvossal!

Keresse kardiológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!