Szédülés – mi lehet az oka?

szedules-okai-ful-orr-gegeszet

Szédülés - mi lehet az oka?

Kísérő tünete lehet többféle betegségnek is. Több szerv működészavarának következtében is létrejöhet a térérzékelés- és az egyensúly zavara.

Laikusoknak a szédülés az ájulásközeli állapotot jelenti, míg ez orvosi értelemben ez kellemetlen, forgó jellegű, az egyensúlyrendszerből, illetve a belsőfülből eredő panasz.

Egyensúlyszervünk egy igen bonyolult, fizikai törvényszerűségeken alapuló, idegi áttevődésekkel működő rendszer. Ráadásul kétoldali. Így bármelyik részen zavar keletkezik, az kihatással van az egész rendszer működésére, ami szédülést, egyensúly zavart, fülzúgást okozhat.

A szédülés leggyakoribb tünetei:

  • dőlés
  • ingadozás
  • lebegés
  • ájulásérzet
  • forgás
szedules-okai-ful-orr-gegeszet

A szédülés leggyakoribb típusai:

  • Vesztibuláris neuritisz, ami az egyensúlyszervet ellátó idegnek a gyulladása. Ez kialakulhat akár néhány óra alatt is, mérséklődnek a tünetek (szédülés, hényás) általában 1 nap után, és akár egy hét alatt meg is szűnhetnek.
  • A vertigo a szédülés leggyakoribb formája, ami alatt azt érezzük, hogy forog velünk az egész világ. Okozhat hányingert és hányást, a panaszokat ronthatja a helyzetváltoztatás és a fej mozgatása.
  • A jóindulatú helyzeti szédülést (BPPV) a testhelyzet, vagy a fej helyzetének változtatása váltja kis (fordulás, felülés). Forgó szédüléses rohamokkal jár, amik rövid ideig tartanak. Ez egy gyakori, de mégis nehezen felismerhető kórkép.
  • A Meniére betegség során a szédülés rohamokban jelentkezik, általában 2-3 órás időtartamban. A rohamok spontán is felléphetnek, hányinger, vagy hányás kíséretében, azonban sajnos a kiváltó okok még nem ismertek.

Bár a szédülés nem életkorfüggő, az idősebb korosztályban azért fordul elő gyakrabban, mert a belsőfül vérkeringésének csökkenésével párhuzamosan romlik a működése is.

Aki hosszan tartó, akut szédülést tapasztal, először forduljon háziorvoshoz, ahol egy egyszerű vizsgálattal meg tudják állapítani, hogy egyensúlyrendszeri eredetű probléma, vírusfertőzés vagy csak folyadékhiány okozza a panaszokat.

A vizsgálat során a szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a szédülés jellegéről, körülményeiről, kísérőtüneteiről, például volt-e hallásromlás, hányinger, hányás. Ezt követi az alap egyensúlyrendszeri vizsgálat, amellyel ellenőrzik, hogy a beteg tud-e egyenesen állni, járni és van-e úgynevezett szemteke rezgése (akaratlan, ritmusos szemmozgás, amit a belsőfül megbetegedése is okozhat).

 

Amennyibe Önnél is szédüléses panaszok állnak fenn, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!