Punch biopszia (bőrbiopszia) – mikor alkalmazzuk?

punch-biopszia-borgyogyaszat

Punch biopszia (bőrbiopszia) - mikor alkalmazzuk?

Punch biopsziát akkor alkalmaznak, ha szükséges egy bőrkinövés, bőrkiütés, csomó vagy folt pontos okát megállapítani. A biopsziával gyulladásos, autoimmun betegségek vagy daganatos megbetegedések diagnózisa állítható fel vagy zárható ki.

Ennek során a bőrből henger alakú szövetmintát vesznek, melyhez punch kést használnak, ennek végén körkörös penge található. Az eszköz egy pogácsaszaggatóhoz hasonlóan működik, kis lyukat vágva a bőrbe.

A biopszia nagyjából 10-15 percet vesz igénybe. Az orvos a mintavételt helyi érzéstelenítésben végzi, a bőrt megfeszítve mintát vesz, aminek nagysága kb. 4mm, a mélysége pedig 1,5mm. A seb mélységétől függően, az orvos azt össze is varrhatja. Általában a seb gyorsan gyógyul, mivel a mintavétel helye nagyon kicsi.

punch-biopszia-borgyogyaszat

A mindennapi teendőket nyugodtan lehet végezni a punch biopszia után, azonban 2-3 napig nem ajánlott, hogy víz érje, valamint a seb begyógyulásáig a sportolás sem.

Az eljárás teljesen fájdalommentes!

Sokan a rákra asszociálnak biopszia hallatán, azonban nem kell megijedni, azonban nem csak abban az esetben rendelik ezt, ha arra gyanakszik, hogy esetleg rákos betegség állhat a háttérben.

 

Amennyiben Önnél is bőrelváltozás jelentkezik, keresse bőrgyógyászunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!