Petefészekrák – mit érdemes tudni róla?

petefeszekrak-nogyogyaszat

Petefészekrák - mit érdemes tudni róla?

A petefészekrák az egyik leggyakoribb és leghalálosabb rákfajta, amely napjainkban a nőket érinti.

Bár a petefészekráknak számos lehetséges oka van, a leggyakoribb okot genetikai eredetűnek tartják. A legtöbb esetben a petefészekrákot késői stádiumban diagnosztizálják, ami megnehezíti a kezelést, és gyakran sikertelenné teszi azt. Vannak azonban olyan kezelések, amelyek javíthatják az ebben szenvedő nők túlélési esélyeit.

A petefészekrák a petefészkeket érintő daganattípus. Gyakran “csendes gyilkosnak” is nevezik, mivel korai stádiumában kevés tünettel jár, ami megnehezíti a diagnózist. A betegség általában nem okoz észrevehető tüneteket, amíg a petefészken túlra nem terjedt, és az orvos már nem tudja kimutatni olyan egyszerű vizsgálatokkal, mint a kismedencei vizsgálat vagy az ultrahang.

petefeszekrak-nogyogyaszat

Valójában a petefészekrákkal diagnosztizált nőknek csak körülbelül a fele emlékszik arra, hogy korábban valamilyen tünete volt. A leggyakrabban tapasztalt tünetek a puffadás, a hasi fájdalom és a fokozott vizelés. A petefészekrák oka feltehetően egy BRCA1 nevű gén. Ezt a gént a petefészekrákos esetek mintegy felében találták hibásnak, ami a mai nőket érintő egyik leggyakoribb ráktípussá teszi.

Néhány ritka esetben a petefészekrákot egy szexuális úton terjedő betegség, a humán papillomavírus vagy HPV okozhatja. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál a nőknél, akiknek több szexuális partnerük volt, vagy akiknek a partnerei szintén megfertőződtek a vírussal.

A petefészekrákot többféleképpen lehet kezelni, attól függően, hogy milyen stádiumban diagnosztizálták, és milyen mértékben terjedt el a szervezetben. Korai stádiumban műtéttel eltávolíthatóak a petefészekben vagy a hasüregben kialakult daganatok vagy rákos sejtek. A petefészekrák kezelési lehetőségeként általában sugárterápiát és kemoterápiát is alkalmaznak. Az alkalmazott kezelés típusa olyan tényezőktől függ, mint az életkor és az általános egészségi állapot. A petefészekrákkal diagnosztizált nőknek tisztában kell lenniük a tünetekkel is, és azokat szem előtt kell tartaniuk az orvosukkal való rendszeres ellenőrzés során.

A petefészekrák általában 50 év feletti nőknél fordul elő, de leggyakrabban 60 év felett fordul elő. Azonban bármely nőt bármely életkorban érinthet. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem mindig jelentkeznek, amikor ez a fajta rák kialakul, ezért fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak orvosi ellenőrzésre.

Nélkülözhetetlen a rendszeres nőgyógyászati szűrés, mert a minél előbb diagnosztizált betegség és idejében megkezdett kezelés gyógyulási arányai kimagaslóak. Sajnos a petefészekrák gyors progressziót mutat, minél később igazoljuk a petefészekrák jelenlétét (hüvelyi ultrahang, tumor markerek) úgy nő az áttétek megjelenésének az esélye.

 

Keresse nőgyógyász szakorvosunkat a mielőbbi kivizsgálás érdekében!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!