Petefészek ciszta – tünetei és kezelése

petefeszek-ciszta-nogyogyaszat

A petefészek ciszta - tünetei és kezelése

Sajnos minden második nő életében egyszer petefészekcisztát diagnosztizálnak. A tünetek ellenére, ez fiatal, termékeny nőknél általában jóindulatú, míg a változókor után ezek az elváltozások rosszindulatúak.

Akkor alakulhat ki a jóindulatú petefészekciszta, ha a tüszők (melyek minden hónapban fejlődnek a petefészekben) nem repednek meg, vagy megreped, de el is záródik, ez által a petesejt nem tud kilökődni, így a tüsző nem zsugorodik össze, hanem megtelik folyadékkal. Amennyiben a gyulladásos folyadék nagy mennyiségű hormont tartalmaz, ez zavarokat okozhat a női test ciklusos működésében, egyértelmű jelét adva a ciszta tüneteinek.

Hasonlóak a tünetei a rosszindulatú petefészek cisztának is. A menopauza utáni időszakra tehető a kialakulásuk, ami lehet örökletes genetikai tényezők, petefészket még stimuláló hormonok, vagy helytelen életmóddal járó káros hatások miatt.

petefeszek-ciszta-nogyogyaszat

Tünetei:

  • alhasba sugárzó fájdalom, vagy feszülés
  • alvadékos vérzés
  • menstruáció késése, vagy kimaradása
  • medencetájéki sugárzó fájdalom (méretéből adódóan nyomhat más szerveket is)
  • gyomorpanaszok, melyek semmihez nem köthetők
  • vizeletelfolyási akadályok

Sokkal gyakoribbak szerencsére a jóindulatú petefészek ciszták, ezek nem igényelnek orvosi kezelést, vagy beavatkozást, mivel ezek az 5cm-nél kisebb ciszták felszívódnak maguktól is.

A petefészek-daganatok elsődleges kezelése sebészi. A műtét során a daganat maximális megkisebbítése (minél kevesebb daganatos szövet maradjon vissza), a stádium megállapítása és szövettani anyagminta nyerése a cél.

Sajnálatos módon, a petefészkek profilaktikus eltávolítás nem jelent védelmet a petefészekrák kialakulásával szemben. Évekkel később a hashártya bármely területéről a petefészkek eltávolítása után is kialakulhat a daganat.

 

Ne feledje, a szűrővizsgálatok fontosak! Keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés