PCOS szindróma – tünetei és kezelése

pcos-szindroma-kezeles-nogyogyaszat

PCOS szindróma - tünetei és kezelése

A PCOS, azaz policisztás ovárium (petefészek) szindróma, neve a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó.

A nők körülbelül 6-8 százalékát érinti, ami gyakorinak számít. Sok esetben csak meddőségi vizsgálat során fedezik fel, mivel nem minden esetben okoz feltűnő panaszokat.

Leggyakoribb tünetei:

 • Rendszertelen vagy hiányzó menzesz és peteérés
 • Apró ciszták a petefészekben
 • Pattanásos, aknés bőr
 • Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
 • Hajhullás
 • Elhízás
 • Megnövekedett szőrzet a testen és az arcon
 • Terméketlenség
pcos-szindroma-kezeles-nogyogyaszat

Egy idő után növekedhet a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata, és az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe torkollhat. A nem megfelelő menstruációs ciklus miatt, az ovulációval is probléma lehet, ez pedig meddőséget is eredményezhet.

A PCOS-nek három diagnosztikai kritériuma van, és ha ebből legalább 2 fennáll, már biztos a stindróma diagnózia. A három kritérium:

 1. Menstruációs vagy peteérési zavar
 2. Férfihormon növekedés (erőteljes szőrnövekedés, aknés bőr, hasra hízás, hajhullás)
 3. Ultrahangon észlelt petefészek ciszták (2-9 miliméteresek, gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el, és 12 vagy annál több is van)

A betegség kialakulására nagy hatással van az életmód. A hajlamosító tényezők között első helyen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel.

A szindróma sikeres kezeléséhez mindenképpen szükséges az életmód-változtatás, mellyel a cél, hogy a beteg megszabaduljon a súlyfeleslegtől, rendszeres testmozgással pedig az egész szervezet állapotát javítja. Vizsgálatok szerint ugyanis a PCOS-ben szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában (gyógyszeres kezelés nélkül) is képes a hormonegyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására, és segíthet az inzulinrezisztencia felszámolásában is.

Gyógyszerrel az inzulinrezisztenciát lehet kezelni, a férfihormonok hatását, illetve segíteni lehet a tüszőrepedéstés a peteérést.

A PCOS-t a kezelés nem szünteti meg, azonban enyhíti a tünetei és mérsékeli következményeit. E mellett a teherbeesés is lehetséges.

Mivel nem ismert a PCOS-s kiváltó oka, nincs biztos módja a megelőzésére, azon az biztos, hogy a megfelelő életmóddal és az elhízás elkerülésével csökkenteni lehet az esélyét, hogy az esetlegesen meglévő PCOS ténylegesen tüneteket okozzon.

 

Ha Önnél is fennáll a PCOS megléte, keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!