Orrsövény miatt is horkolhat

orrsoveny-horkolas-ful-orr-gegeszet

Orrsövény miatt is horkolhat

Az orrsövény elferdülése egyfajta fejlődési rendellenesség, ritkább esetekben baleset során is kialakulhat. A fejlődés során az orrban lévő porcos és csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, ebből adódóan szinte nincs olyan ember, akinél ne lenne valamilyen fokú orrsövényferdülés.

Az orrot ért ütés, trauma is okozhat ferdülést. Ebben az esetben a ferdülés lehet enyhe, vagy akár teljesen el is zárhatja az orrüreg jobb vagy bal részét. Ennek következtében az orrlégzés és az arcüreg szellőzése is nehezítetté válhat, ezek pedig szövődmények, kellemetlen tüneteket vonhat maga után.

orrsoveny-horkolas-ful-orr-gegeszet

A visszatérő arcüreggyulladás, gyakori középfülgyulladás, vagy a horkolás is lehet jele az orrsövényferdülésnek. Ezek során gátolt az orrlégzés, ami helyett szájlégzést alkalmaz a beteg, ami hajlamosíthat gége- és garathurutra is.

Az orrsövényfejlődés nem kezelhető konzervatív terápiával, vagy gyógyszerrel, csak műtéti úton korrigálható. Ezt csak felnőtt korban végzik, amikor már a porcos és csontos orrsövény már teljesen kifejlődött, mivel ilyenkor már nem várható további méreti és alaki változás sem.

Manapság már speciális műszerek és endoszkóp segítségével igazítják a megfelelő helyzetbe a csontos és porcos szakaszt. A műtétet helyi érzéstelenítésben és altatásban is egyaránt végzik, ez függ a beteg állapotától/igényétől, illetve az operáló orvos véleményétől.

 

Amennyiben Ön is hasonló problémákkal küzd, keresse bizalommal fül- orr- gégész szakorvosainkat!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!