Nyári hasmenés okai gyerekeknél

nyar-hasmenes-gyerekeknel

Nyári hasmenés okai gyerekeknél

Ahogy közeledik a nyár, fontos nagy figyelmet fordítani az egészségre! A tartós meleg sokszor okozhat kellemetlen tüneteket, panaszokat minden korosztálynál, de legfőbbképpen a gyerekeknél és az időseknél.

Az egyre melegebb időjárás miatt a kórokozók jobban szaporodnak. A baktériumok vagy vírusok fertőzéshez vezethetnek a bélrendszerben, aminek az egyik tünete a hasmenés.

Az egyik tipikus nyári fertőzés a szalmonella. Melegben az ételek könnyebben megromlanak, ez által a baktériumok is gyorsabban szaporodnak bennük. Az olyan ételekkel szemben, amikben nyers tojássárgája van (madártej, fagylalt, krémes) különösen óvatosnak kell lenni.

nyar-hasmenes-gyerekeknel

A szalmonella tünetei:

  • Láz
  • Köldök körüli hasfájás
  • Hányinger
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Fejfájás

Néhány nap alatt elmúlhat a hányinger és a láz, a hasmenés azonban tovább tart.

Az 5 év alatti gyermekeknél a leggyakoribb a hányással, lázzal és vizes hasmenéssel járó rotavírus. A lefolyása gyors, azonban sok esetben az egész családot is ledöntheti a lábáról. Nagyon fontos ilyen esetben a folyadékpótlás, ugyanis ilyenkor fenn áll a folyadékvesztés, ami akár kiszáradáshoz is vezethet.

Nyáron a folyadékpótlásra minden esetben nagyon oda kell figyelni, főleg hasmenés esetében, a kiszáradás miatt, leginkább vizet és gyógyteákat javasolt fogyasztani, és kerülni a cukros folyadékokat.

Hasmenést okozhatnak még (a bélflóra egyensúlyát felborítva) a nyáron meg nem hámozott zöldségek és gyümölcsök, saláták, tengeri állatok, valamint a strandokon a vízben található szennyeződések is.

 

Amennyiben gyermekénél több napon át tartó hasmenés jelentkezik, bizalommal keresse gyermekorvosunkat!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!