Mit érdemes tudni a hátfájásról, mik az okai?

hatfajas-okai-reumatologia

Mit érdemes tudni a hátfájásról, mik az okai?

Sajnos sok ember számára ismeretes fogalom a hátfájás, hisz az élete valamely szakaszában biztosan mindenki megtapasztalja ezt az érzést. Számos tényező lehet ennek az okozója, amik lehetnek teljesen ártalmatlanok, de akár súlyosak is.

Sok ember sokszor későn fordul szakorvoshoz, mivel azt gondolják, hogy ez majd magától elmúlik. A hátfájához nagyon gyakori probléma és sokféle dolog vezethet ehhez.

Rossz tartás
Sok ember végez ülőmunkát és él mozgásszegény életmódot. Ez gyakran vezethet az izmok elmerevedéséhez, rossz tartáshoz és ezek a gerincoszlop kóros elváltozásához vezethet. Aki ülőmunkát végez, ajánlott tudatosan odafigyelni a testtartásra, tartson egy kis szünetet, mozogjon kicsit (pl. fej- és nyakkörzés, séta).

Csontritkulás
Ez az elején tünetmentes, azonban később a csontállomány megritkulhat és a csontok is könnyen megrepedhetnek, törhetnek. Ennek megelőzése érdekében sportoljon rendszeresen (a könnyű gyakorlatok is elegendőek, az a fontos, hogy rendszeres legyen), fogyasszon sok tejterméket és táplálkozzon egészségesen.

Túlsúly
A súlyfelesleg nagy teher lehet az izomzatra, ízületi szalagokra, a porckorongokra, valamint a gerincoszlopra. Az életmódváltás lehet a legjobb módja a súlycsökkentésnek: az egészséges zöldségekben-, gyümölcsökben-, rostokban- és vitaminokban gazdag táplálkozás.

Stressz
Ha ez tartósan fennáll a szervezetben komoly változásokat idézhet elő a szervezetben. Első sorban a mély hátizmokra vannak hatással a stresszhormonok, így ezek az izmok összehúzódnak, megfeszülnek és nem képesek elernyedni.

Sportsérülések
A bemelegítés nélkül végzett, vagy megerőltető testedzés sokszor járhat sérülésekkel. A hirtelen és óvatlan mozdulatok következménye is lehet a fájdalom. Szánjon elegendő időt sportolás előtt a bemelegítésre.

Ritkább esetekben fertőzések, csontvelő sérülések és tumor is okozhat hátfájást.

Amennyiben Ön is jelentkezik a hátfájás, keresse reumatológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!