Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

reflux-tunetek-gasztroenterologia

Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

Magyarországon minden második ember gyomorégéssel küzd, akár rendszeresen, akár rendszertelenül. Ez a reflux legjellemzőbb tünete, amely a felhas környékén, a szegycsont mögött keletkező fájdalom, égő- vagy nyomásérzés. Ez az érzés legtöbbször étkezés után kis idővel jelentkezik, vagy lefekvés után a fekvő testhelyzet fokozhatja, mivel ilyenkor könnyebben áramlik vissza az étkezés után termelt savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, mivel a nyelőcső záróizma nem működik megfelelően.

reflux-tunetek-gasztroenterologia

A gyomorégés jellemző tünetei alapján, gondolhatják, hogy könnyű a reflux felismerése, azonban sokszor nem minden panasz figyelhető meg együttesen.

Ha refluxról beszélünk, gyakran a gyomorégés mellett jelentkezhetnek más panaszok is, melyek a teljes emésztőrendszert érintik a szájüregtől a bélrendszerig, mint a savanyú íz a szájban, a torokban jelentkező maró érzés, vagy akár nyelvégés és fokozott nyálképződés. Sokszor előfordulhat a böfögés, émelygés, hányinger és akár a csuklás is, de sokaknál a hasi puffadás vagy a korai teltségérzés jelenthet gondot.

Fontos lehet azt is végig gondolni, ha ezek a panaszok jelentkeznek vagy felerősödnek, hogy az adott periódusban mennyi stressz érte, vagy milyen más panaszai jöttek elő. A reflux tüneteinek fokozódása gyakrabban figyelhető meg feszültebb időszakokban.

Ha Ön is hasonló tüneteket tapasztal, keress bizalommal gasztroenterológus szakorvosainkat!

Kérjen időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!