Mi az a HPV vírus, és miért fontos szűrni?

HPV-virus-szures-nogyogyaszat

Mi az a HPV vírus, és miért fontos szűrni?

A HPV (humán papilóma vírus) főként a nőkre veszélye, mivel ez a vírus felelős a méhnyakrák kialakulásában.  A világon a legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, melynek valamely típusával a szexuálisan aktív nők és férfiak csaknem 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik élete során.

A HPV vírustörzsek, amik a nyálkahártyákon és a bőrön telepednek meg, sok esetben nem okoz semmilyen panaszt, vagy elváltozást. Vannak esetek amikor nemi szervi szemölcsök jelennek meg, de ezek is a kevésbé veszélyes csoportba tartoznak.

HPV-virus-szures-nogyogyaszat

Sok esetben a vírus magától kiürül a szervezetből, azonban jó, ha minél előbb kiderül a kórokozó jelenléte, mert így kezelni lehet, és nyomon követni. Első lépésként érdemes lehet kipróbálni hüvelyben alkalmazható készítményeket, melyek a méhnyak hámfelszínét óvják, és elősegítik a HPV kitisztulását a szervezetből.

A vírussal szemben a legveszélyeztetebbek azok a nők, akik többször szültek hüvelyi úton, dohányoznak, hormontartalmú tablettát szednek, vagy gyakran váltogatják a partnereiket.

A méhnyakrák jelei lehetnek a fájdalmas szexuális együttlét, sárgás, kellemetlen szagú hüvelyfolyás, valamint a pecsételő vérzés. A rákos állapot sajnos már nem fordítható vissza, ezért is rendkívül fontos a HPV mihamarabbi felismerése és kezelése, így megakadályozható lehet a súlyosabb végkifejlett.

Magyarországon évente 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést fedeznek fel, emiatt pedig 450-500 nő veszíti életét.

Az évenkénti HPV-szűrés életet menthet! Ön se hagyja ki!

 

Keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!