Mi a csalánkiütés?

csalankiutas-borgyogyaszat

Mi a csalánkiütés?

A csalánkiütéssel sokan találkoznak életük során, mivel a lakosság legalább negyedét érinti. Nem lehet rá felkészülni, azonban nem veszélyes, de hirtelen jelentkezik és kellemetlen lehet. A kiütés sötétrózsaszín, kiemelkedik kissé a bőrfelszínből, sokféle alakú lehet és jellemzően viszket is.

Sokszor összetévesztik a szúnyogcsípéssel, ez azonban tömegesen jelentkezik és hamar el is múlik. A kiütések allergiás reakciókkal is járhatnak, úgy, mint a tüsszögés, szemviszketés vagy a köhögés. 

csalankiutas-borgyogyaszat

Okát többféle hatás is kiválthatja, így nem minden esetben azonosítható olyan egyszerűen ezt. Többféle allergén is lehet a kiváltó ok, pl. baktériumok fehérjéi, ételek, vagy akár gyógyszerek is. Kiütéseket okozhat az izzadás, túlzott meleg vagy hideg, napfény, erős nyomás vagy a dörzsölés.

Viszonylag rövid időn belül ezek maguktól elmúlnak és nem is térnek vissza. Hűsítő krémekkel és antihisztaminokkal lehet enyhíteni. Ha ez mégis gyakran megjelenik, nagy kiterjedésű, vagy ödéma is társul hozzá, mindenképpen forduljon orvoshoz.

 

Ha Önnél is gyakran jelentkeznek a csalánkiütések, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Ellőjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!