Melyek a meddőség leggyakoribb okai?

meddoseg-okok-nogyogyaszat

Egy gyermekre vágyó pár életében a legszomorúbb állapot a meddőség. Nehezen diagnosztizálható problémáról beszélünk, ugyanis ilyen esetben a nőgyógyászat mellett szükség van belgyógyászati és endokrinológia vizsgálatokra is.

Meddőségről abban az esetben beszélhetünk, ha egy éven át történő rendszeres, védekezés nélkül házasélet ellenére sem történik meg a teherbeesés, vagy a terhesség rendszeres spontán vetélése esetében.

meddoseg-okok-nogyogyaszat

Az egyik leggyakoribb kórkép, ami a sikertelen terhességek hátterében állhat, az a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma, ami a nők 10%-át érinti. Ilyen esetben az endokrinológus és a nőgyógyász orvosok együttműködésére lehet szükség. A diagnózis felállításához az ultrahangvizsgálat mellett szükséges egy nemi hormon részletes vizsgálat, tesztoszteronszint-, valamint az inzulinrezisztencia meghatározása is.

Inzulinrezisztencia és PCOS fennállása esetén, diabetológiával is foglalkozó endokrinológus segítheti a teherbeesést. Súlyosabb esetben a páciensnek gyógyszeres kezelést kell kapnia, azonban a kevésbé súlyos esetekben a teljes életmódváltás (rendszeres sportolás és speciális étrend) segíthet.

A termékenységet nem csak a petesejtek mennyisége, de minősége is befolyásolja. Ezek minősége 35 éves kor fölött más elkezd romlani, 40 felett pedig az ivarsejtek 55-65%-a kromoszomálisan már egyre nagyobb arányban tekinthető hibásnak.

Egy másik gyakori ok a petevezeték elzáródása. Ez a probléma azért alattomosabb, mert tünetmentes, így sok nő nem is tud róla. Ennek során nem csak a hímivarsejtek vannak gátolva abban, hogy eljussanak a petesejthez, de a megtermékenyített petesejteket sem engedni, hogy átjussanak a méhbe. Ezt az elzáródást okozhatják gyulladásos betegségek, vagy nemi úton terjedő fertőzések. A petevezetékek felszabadítása műtéti úton lehetséges.

 

Ha Ön is kisbabát szeretne, de ez még nem jött össze, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!