Májtáji fájdalom- milyen problémára utal

maj-fajdalom-kezeles-gasztroenterologia

Májtáji fájdalom - milyen problémára utal

A májfájdalmat számos betegség okozhatja, beleértve a hepatitiszt, a májzsugorodást és a májrákot. Míg a májfájdalom egyes típusai enyhék, mások igen súlyosak lehetnek. Az okoktól függetlenül a májfájdalmat mindig orvosnak kell értékelnie.

A májtáji fájdalom hat leggyakoribb tünete:

 • Sárgaság – A szem és a bőr sárgás elszíneződése, amely akkor jelentkezik, ha a vérben túl sok a bilirubin.
 • Fáradtság – A kimerültség nyomasztó érzése, amely nem múlik el, függetlenül attól, hogy mennyit alszik vagy hány napot vesz ki a munkából.
 • Étvágytalanság – Képtelenség az étkezésre a fájdalom, a hányinger vagy mindkettő miatt.
 • Hasi fájdalom – Rágó vagy éles érzés a hasüregében, amely nem múlik el.
 • Viszketés – Elégedetlen bőrérzet, például csiklandozás vagy viszketés, amelyet sárgaság vagy gyulladás okozhat.
 • Sötét vizelet – A vizelet színének változása világossárgáról sötétbarnára vagy akár feketére, ami a májsejtek károsodását jelzi, és bizonyos fertőzések és betegségek következménye lehet.
maj-fajdalom-kezeles-gasztroenterologia

Bizonyos esetekben a fájdalmas májat fertőzés vagy betegség okozza, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Ezek lehetnek:

 • Vírusos hepatitis A vírusos hepatitis három leggyakoribb típusa a hepatitis A, B és C, amelyeket különböző vírusok okoznak. Kísérő fájdalom jelentkezik a has jobb felső részén (ahol a máj található), és további tünetek lehetnek a vizelet sötétsége, a bőr és a szemfehérje sárgulása, fáradtság, hányás, hányinger.
 • Alkoholos májbetegség A máj határozottan károsodik a rendszeres bőséges ivás miatt. Az ebből eredő fájdalom elsősorban hasi diszkomfortban nyilvánul meg, és fogyással, étvágytalansággal, hányingerrel, gyengeséggel és testhőmérséklet-emelkedéssel járhat együtt.
 • A baktériumok, gombák és paraziták májfertőzést is okozhatnak, ami tályogok vagy gennyes zsákok kialakulásához vezethet. Ez a tünet lehet a jobb felső has érzékenysége, amit lázzal és hidegrázással kísérhet, és az orvos májnagyobbodásként is érezheti. A ciszták viszont folyadékkal töltött csövek, amelyeket általában nem fertőzés okoz. Minél nagyobb a ciszta, annál valószínűbb, hogy puffadást okoz. Ha a ciszta vérezni kezd, hirtelen súlyos jobb oldali hasi és vállfájdalmat okozhat
 • A vérrögök bárhol megjelenhetnek a testen, és határozottan veszélyesek. Amikor vérrög képződik a májban, az úgynevezett portális vénában, azt hirtelen fellépő, erős jobb oldali hasi fájdalom és puffadás, valamint sárgaság, hányás, hasmenés, láz kísérheti.
 • A máj is károsodhat balesetek, esések vagy egyéb sérülések következtében. Ha mégis vérzik, azt hasi és jobb vállfájdalom kísérheti, és persze sokk is lehet a vérveszteségtől.
 • Szerencsére ez egy ritka betegség, és az a veszély, hogy csak későn okoz tüneteket. A májdaganatok még előrehaladott stádiumban sem produkálnak tipikus tüneteket, így a szakértők gyakran más problémákat is sejtenek. Ha azonban kellemetlen érzést, étvágytalanságot, émelygést, hányást, fogyást, lázat, sárgaságot, végtagödémát, haspuffadást, hasi fájdalmat stb. tapasztal, ellenőrizni kell.
 • A Fitz-Hugh-Curtis szindróma elsősorban nőknél jelentkezik. Ezt a szindrómát, más néven perihepatitist, a jobb oldali rekeszizom- és epehólyag- és epehólyag-fájdalom (amely a vállakba és a karokba sugározhat) és a láz hirtelen fellépő vagy fokozatos megjelenése jellemzi. Általában tartós kismedencei gyulladás szövődménye, de előfordulhat hetekkel a szülés vagy a császármetszés után is. A Budd-Chiari-szindróma szintén ritka rendellenesség, amely a vénák beszűkülése miatt következik be, amely lehetővé teszi a vér és a folyadék elvezetését. A fő tünet a has jobb felső részén jelentkező fájdalom lehet.

Ha a hasi- vagy májra lokalizálódó fájdalom többször jelentkezik, mindenképpen érdemes kideríteni az okát, amelyben segíthetnek a laborvizsgálatok, a hasi ultrahang, fájdalommentes máj szerkezeti vizsgálat, szükség esetén a hasi CT.

 

Ha Önnél is jelentkeznek a fájdalmak, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!