Magas a pulzusa? Milyen betegség állhat a háttérben?

magas-pulzus-betegseg-kardiologia

Magasa pulzusa? Milyen betegség állhat a hátterében?

Sokak számára biztos ismert lehet a magas pulzusszám, ennek hátterében állhat számos szív-és érrendszeri kórkép.

Változó, hogy kinél milyen érték a normális a pulzus esetében, bár azt mondják, a legideálisabb a percenkénti 72-es. Egészségi állapottól és életkortól függően a jó érték 50 és 100 között mozog.

Az erős szívverést nem minden esetben súlyosabb problémák váltják ki, ugyanis a stressz és a testmozgás is lehet az okozója. Ha a magas pulzusszám azonban pihenéskor is fellép, érdemes utánajárni, ugyanis ez magas vérnyomásra is utalhat.

magas-pulzus-betegseg-kardiologia

Sok kóros állapot okozhat magas pulzust, úgy mint a láz, gyulladás, szíritmuszavar, vérszegénység, fertőzés, szívizombetegségek, pajzsmirigy-túlműködés, ezeken túl még egyes gyógyszerek, valamint a dohányzás és a kávé is.

Ha a pszichés terhelést és a fizikai tevékenységet kizárják, előtérbe kerülhetnek a különbőző betegségek. Légszomjat, szédülést, ájulást és gyengeséget is tapasztalva, súlyosabb szívbetegségre is lehet következtetni. A vérszegénységre vagy szívelégtelenségre utalhat a gyengeség és a krónikus fáradtság is.

Fiataloknál a menstruációs vérzés és a pajzsmirigyhormon túltermelődése miatt vérszegénység is okozhat kisebb mértékű pulzusszám-növekedést. Sokszor a magas vérnyomást, magas pulzusszám kíséri.

Fontos kivizsgálni, és a megfelelő módon kezelni a szapora szívverést, ugyanis több szempontból is káros lehet. A hátterében meghúzódóbetegségek súlyosbodhatnak és a szívnek sem tesz jót, ha folyamatosan, vagy időnként nagy terhelésnek van kitéve.

Keresse kardiológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!