Lúdtalp, hanyagtartás, gerincferdülés – a leggyakoribb gyermek ortopédiai betegségek

ludtalp-hanyagtartas-gerincferdules-ortopedia

Lúdtalp, hanyagtartás, gerincferdülés - a leggyakoribb gyermek ortopédiai betegségek

Sajnos a lúdtalp, a hanyagtartás és a gerincferdülés nem ritka jelenség, így a szülök is gyakran felfigyelnek erre a problémára.

 

Lúdtalp esetén, a talp izom- és szalagrendszere nem erősödik meg kellőképpen, ezért nem tudja megtartani a növekvő testsúlyt, ezért a talp boltozata lesüllyed. Sokat segít a talp tornája, a természetes talajon mezítláb járkálás és megfelelő cipő kiválasztása. Ha a lúdtalp panaszokat nem veszik elég komolyan, az térdpanaszokhoz és ízületi kopáshoz vezethet.

ludtalp-hanyagtartas-gerincferdules-ortopedia
ludtalp-hanyagtartas-gerincferdules-ortopedia

 

 

A gerincferdülés kialakulásának esélyét növeli a mozgásszegény életmód és a túlsúly is. Bár ez leginkább genetikai hajlam, bizonyos rendellenességek és betegségek is hozzájárulhatnak a kialakulásához.  Ez egy térbeli elváltozás, amelyre nem csak a tartás megváltozása, de a fájdalom és a csökkent teljesítőképesség is felhívhatja a figyelmet. A kezelés tekintetében a sorrend: gyógytorna, úszás, fizioterápia, amelyek minden esetben szükségesek. Ezek után jöhet szóba az ortopéd fűző, de van olyan súlyos eset, amikor műtétre van szükség.

 

 

A hanyagtartás egy olyan elváltozás, ami laposabb mellkassal, előreesett vállakkal, valamint néha deréktáji lordosissal és mellkas-deformitással jár együtt. Akárcsak a lúdtalp, ez az ízületi lazaság részjelenség, gyakran együtt fordulnak elő. A legjellemzőbb a fiataloknál, mivel ezt sokszor az iskolában, a számítógép előtt ülés és a sok órás lehajtott fejjel történő telefonnyomkodás alakítja ki ezt a tartáshibát. Fontos, gerinctréninggel vagy gyógytornával korrigálni, mivel ezek nélkül ez akár súlyos strukturális deformitásokhoz és gerincferdüléshez is vezethet.

ludtalp-hanyagtartas-gerincferdules-ortopedia

Amennyiben az Ön gyermekénél is jelentkeznek az ortopédiai problémák, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!