Leggyakoribb reumatikus betegségek

reumatikus-betegsegek-reumatologia

Leggyakoribb reumatikus betegségek

A reumatológiai betegségek leggyakrabban előforduló tünete a fájdalom, ezek között 150 korkép sorolható. Sokan úgy gondolják, ez a probléma csak az időseket érintheti, azonban ez tévhit, mivel a fiatalabb korosztályban is éppúgy kialakulhatnak ilyen jellegű panaszok.

A reumatikus megbetegedések gyakran fizikai sérülések, vagy kopásos, gyulladásos folyamatok eredményeként jelentkeznek. Legtöbbször az alábbi tünetekkel:

  • érintésre érzékeny problémás régiók
  • a szimptómák enyhíthetők az érintett terület melegítésével
  • a tünetek felerősödnek néhány időjárási tényező folytán
  • a fájdalom fellép az adott testtájék mozgatásakor
  • fájdalom vagy diszkomfort, amely egy vagy több ízület környékén jelentkeznek
  • mozgatás nélkül, az érintett területek merevvé válnak

 

Köszvény

A reumatikus megbetegedéseknek ez az alfaja anyagcserezavarból adódik. Ez a betegség rohamokban jelentkezik, leggyakrabban a láb öregujján fordul elő, de a gyulladás kifejlődhet a csukló, könyök, rüszt, térd és boka ízületeiben is. Az érintett területen a bőr kivörösödik, duzzadtá és meleg tapintásúvá válik, amit nagy fájdalom kísér. Ezek a rohamok általában néhány nap alatt nyomtalanul elmúlnak, azonban az újabb és újabb fellángolások miatt maradandó elváltozás alakulhat ki az érintett ízületben.

reumatikus-betegsegek-reumatologia
reumatikus-betegsegek-reumatologia

 

 

Ízületi porckopás (artrózis)

Ez a gerinc vagy a végtagok kisízületeinek megbetegedése, azaz a csontokat borító porc elvékonyodása, kopása. Ez a leggyakoribb formája az ízületi problémáknak a fejlett országokban. Az ízületi porckopás összefügg az életkor emelkedésével, mivel ez az éveken keresztül folyamatos terhelésnek kitett ízületeket érinti, úgy, mint a csípő, ujjak, gerinc alsó szakasza és a térdek.

Reumatoid artritisz

Ez egy gyulladásos autóimmun megbetegedés, melynek hátterében az immunrendszer kóros, a szervezet saját sejtjeit megtámadó működése áll. Szerepet játszat benne a genetikai hajlam, általában a hibás immunválaszt az életmódbeli és környezeti tényezők hívják elő, mint például a stressz, egyes fogamzásgátló tabletták, fertőzések és a dohányzás. Általában 20-40 éves kor között jelentkezik előszőr a betegség. Átmeneti ízületi merevséget okoz a reggeli kelést követően vagy fájdalmas duzzanatokat vált ki a lábak és kezek ízületein. Ez általában gyengeséggel, fokozott izzadékonysággal, alvászavarral, rossz közérzettel és fáradékonysággal társulhat.

Kezelés nélkül az ízületek egyre jobban károsodhatnak, ami a mozgás nehezítettségéhez és deformálódáshoz is vezethet, azonban megfelelő kezelés mellett elérhető a tünetmentesség.

reumatikus-betegsegek-reumatologia
reumatikus-betegsegek-reumatologia

 

 

Lupusz

A reumatoid artritiszhoz hasonlóan, szintén egy autoimmun betegség, ez azonban nem okoz tartós sérülést az ízületekben. A leggyakrabban előforduló típusa, mely Magyarországon is több ezer embert érint, a szisztémás lupusz eritematózus (SLE). Általában a kisebb ízületeknél, mint a csukló, lábak és a kezek, mutatkozik reggel fájdalmas duzzanat és merevség. 

Amennyiben Önnél is hasonló tünetek jelentkeznek, keresse reumatológus szakorvosunkat!

Kérjen időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!