Lázcsillapítás gyerekeknél

laz-lazcsillapitas-gyerekeknel

Lázcsillapítás gyerekeknél

A láz különböző állapotokra adott normális válaszreakció, amelyek közül a leggyakoribb a fertőzés. Láz akkor lép fel, amikor a test hőmérséklete megemelkedik, mivel a szervezet termosztátja a szokásosnál magasabb hőmérsékletre áll át.

A testhőmérséklet normális ingadozása miatt nincs egyetlen érték, amely lázként definiálható. Általánosságban a 38 °C  feletti hőmérsékletet jelent. Attól függően, hogy hogyan méri gyermeke lázát – szájon át, hónaljból, fülből, homlokon vagy végbélből – kissé eltérő számokat kaphat.

A hónalj-, fül- és homlokhőmérséklet mérése könnyebben elvégezhető, mint a végbél- vagy szájhőmérsékleté, de kevésbé pontos, és bizonyos gyermekeknél szükség lehet a végbél- vagy szájhőmérséklet megerősítésére.

laz-lazcsillapitas-gyerekeknel

A fertőzés a gyermekek lázának leggyakoribb oka. A leggyakoribb vírusos és bakteriális megbetegedések. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Nátha
  • Gastroenteritis
  • Fülfertőzések
  • Krupp
  • Bronchiolitis
  • Húgyúti fertőzések

A három hónaposnál fiatalabb gyermek túl sok ruhába vagy takaróba burkolása kissé megemelheti a gyermek hőmérsékletét. A 38,5 °C vagy annál magasabb rektális hőmérséklet nem valószínű, hogy a bebugyolálással függ össze, ezért ki kell vizsgálni.

Egyes gyermekkori védőoltások lázat okozhatnak. A láz kialakulásának időpontja attól függően változik, hogy melyik oltást adták be.

Lázkezelési lehetőségek:

Gyógyszerek – A láz kezelésének leghatékonyabb módja a gyógyszeres kezelés, például paracetamol vagy ibuprofen. Ezek a kezelések csökkenthetik a gyermek kellemetlen érzését, és a gyermek hőmérsékletét 1-1,5°C fokkal csökkenthetik.

A paracetamol szükség szerint négy-hat óránként adható, de 24 órán belül nem adható ötnél többször. Az acetaminofen nem alkalmazható három hónaposnál fiatalabb gyermekeknél az orvossal  való konzultáció nélkül. Adagját a gyermek testsúlya (nem pedig életkora) alapján kell kiszámítani.

Ibuprofent 6 óránként lehet adni, hat hónaposnál fiatalabb gyermekeknél nem szabad alkalmazni. Ennek adagját is testsúlya (nem pedig életkora) alapján kell számolni.

Növelje a folyadékfogyasztást – A lázas állapot növelheti a gyermek kiszáradásának kockázatát. E kockázat csökkentése érdekében a szülőknek arra kell ösztönözniük gyermeküket, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon. A lázas gyermekek nem biztos, hogy éhesnek érzik magukat, és nem szükséges kényszeríteni őket az evésre. Azonban gyakran kell folyadékot, például tejet, tápszert és vizet kínálni. Az idősebb gyermekek ehetnek ízesített zselatint, levest vagy fagyasztott jégkrémet. Ha a gyermek néhány óránál hosszabb ideig nem hajlandó vagy nem képes folyadékot inni, a szülőnek konzultálnia kell a gyermek orvosával.

Pihenés – A láz miatt a legtöbb gyermek fáradtnak és fájdalmasnak érzi magát. Ebben az időszakban a szülőnek arra kell bátorítaniuk a gyermeket, hogy annyit pihenjen, amennyit a gyermek szeretne. Nem szükséges alvásra vagy pihenésre kényszeríteni, ha elkezdi jobban érezni magát. A gyermekek visszatérhetnek az iskolába vagy más tevékenységekhez, ha a hőmérséklet 24 órán keresztül normális volt.

 

Ha nem szűnik a láz gyermekénél, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!