Lágyéksérv tünetei és kezelése

lagyekserv-tunetek-kezeles-sebeszet

Lágyéksérv tünetei és kezelése

A lágyéksérv akkor keletkezik, amikor a bél egy része a hasfal gyenge pontján keresztül kidudorodik. Ez a gyenge pont általában a lágyékcsatornában van, amely a férfiaknál a hímivarsejtek átjárója. A lágyéksérv nagyon gyakori, körülbelül minden 20. férfit érint.

A lágyéksérvnek két fő típusa van:

  • A közvetlen akkor keletkezik, amikor a bél átnyúlik a hasfalon. Ez általában a bélmozgás közbeni erőlködés vagy a terhesség okozza.
  • A közvetett sérv akkor, amikor zsír vagy más anyag alulról felfelé tolódik a csatornába. Ezt okozhatja a hasra nehezedő fokozott nyomással járó hosszabb ideig tartó ülés vagy állás is. A közvetett sérvek nem olyan gyakoriak, mint a közvetlen sérvek, és az összes lágyéksérv körülbelül 30%-át teszik ki.
lagyekserv-tunetek-kezeles-sebeszet

A leggyakoribb tünet a lágyéktájékon jelentkező kidudorodás, amely a bőr alatt érezhető vagy látható. A közvetett sérvhez általában nem társul fájdalom vagy kellemetlen érzés. Egyes esetekben, ha a bél beszorul, fájdalom vagy vérzés jelentkezhet a bélfalból. A személy hasi fájdalmakat, székrekedést, hasmenést vagy fáradékonyságot is tapasztalhat.

Közvetlen sérvről akkor beszélünk, ha a bél a hasfal egy nyílásán keresztül nyomódik. A legtöbb esetben a közvetlen sérvben szenvedő személy fájdalmat vagy kellemetlen érzést érez ezen a területen, ha székletürítés közben megerőlteti magát, köhög, vagy túl sokáig ül. A közvetlen sérv véres székletet is okozhat, és bélelzáródáshoz vezethet, ha nem kezelik időben. A közvetett sérv tünetei hasonlóak a közvetlen sérvéhez, de kevésbé súlyosak.

A lágyéksérv gyógyítása sebészeti úton történik, legtöbb esetben altatásban, de elvégezhető helyi-, gerincvelői vagy gerincközeli érzéstelenítésben is. Korszerű eljárás a hálóbeültetés, amikor is az izomzat és a szalag közti varrat helyére egy szövetbarát hálót ültetnek be, ez által kevésbé feszülnek a szövetek és kisebb a műtét utáni fájdalom is.

Ha észleli a lágyéksérv okozta panaszokat, keresse sebész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!