Kúszóhártya a szemen – kialakulása és kezelése

kuszohartya-szem-kezeles-szemeszet

Kúszóhártya a szemen - kialakulása és kezelése

A kötőhártya egyik leggyakrabban előforduló degenerációja a kúszóhártya, ami egy kúszó kötőhártyakettőzet, ami a szaruhártya felé húzódik, háromszög alakú, és méreténél fogva zavarhatja a látást is.

Sok esetben előfordul, hogy ez mindkét szemet érinti. Nagy befolyással van rá az UV-B sugárzás, valamint gyakrabban fordul elő azoknál, akik mezőgazdaságban dolgoznak, esetleg homokos, szeled vagy poros területen élnek.

A kisebb kúszóhártya sok esetben nem okoz panaszt és fájdalommentes is, a nagyobbak azonban be is gyulladhatnak, irritáló, égő, viszkető érzéseket okoz és a szem is bevörösödik.

kuszohartya-szem-kezeles-szemeszet

Elegendő szemcseppes kezelés is, ameddig nem okoz panaszokat. Amennyiben már fellépnek súlyosabb panaszok, a leghatékonyabb kezelési mód a műtéti eltávolítás. Ezt a beavatkozás ambulánsan végzik el, a gyógyulás pedig tünetmentes. A műtétet követően szükséges a szemcseppes kezelés még körülbelül 1 hónapon keresztül, mivel a szem még vörösödhet.

Fontos a szem óvása a szennyezett klímaberendezésektől és ajánlatos napszemüveg viselése az UV-sugarak ellen, valamint a száraz szem megelőzése.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a panaszok, keresse szemész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990 telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!