Kötőhártya gyulladás tünetei és kezelése

kotohartya-gyulladas-kezeles-szemeszet

Kötőhártya gyulladás tünetei és kezelése

Ez az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti betegség, ami minden korcsoportot érinthet.

A kötőhártya a szemfehérjét borítja, áttetsző, erekkel sűrűn átszőtt hártya, ami fedi a szemhéjak belső felszínét is. Okai lehetnek fertőző- és nem fertőző eredetű gyulladások:

A vírusos kötőhátya gyulladás együtt jár felső légúti megbetegedésekkel, mint a felső légúti hurut, de a bélfertőzésért felelős vírusok is előidézhetik.

A bakteriális kötőhártya gyulladás leggyakoribb kórokozói a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Staphylococcus aureus. Ezek mellett szexuális úton terjedő betegségek is lehetnek felelősek a gyulladásért, mint a chlamydia, vagy a gonorrhea.

A nem fertőző gyulladás kialakulhat szemszárasság, légkondicionáló, allergia vagy akár a számítógép előtt eltöltött túl sok idő miatt is.

kotohartya-gyulladas-kezeles-szemeszet

A kötőhártya gyulladás tünetei:

  • leggyakrabban a szem bepirosodása
  • fényérzékenység
  • szemviszketés
  • erős könnyezés
  • égő, szúró fájdalom
  • idegentest érzés
  • váladékozás

A váladék típusa segít annak meghatározásában, hogy milyen eredetű a gyulladás. A nem fertőző színe áttetsző és nyákszerű váladékkal jár, a vírus által okozott esetében vizes és bő a váladék, a bakteriális fertőzésé pedig gennyes, zöldes-sárga színű.

Széles spektrumú antibiotikum szemcsepp segíthet megszüntetni a gyulladást egyszerű, heveny és gennyes gyulladás esetén.  A vírusos kötőhártya gyulladás nem kezelhető kenőcsökkel, vagy szemcseppel. Allergia esetén alkalmazhatók szteroidok, antihisztaminok, gyulladáscsökkentő szemcseppek.

 

A hosszabb ideig fennálló panaszok esetén, mindenképpen keresse fel szemész szakorvosainkat.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!