Kötelező és ajánlott védőoltások

vedoltás-gyerkeknek

Kötelező és ajánlott védőoltások

A vakcinázás az úgynevezett aktív immunizálás egyik eszköze. Ez azt jelenti, hogy a szervezet saját immunválasza védelmet hoz létre élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy kórokozó alegységeket tartalmazó vakcinával történő oltás után. Legyen tisztában a kötelező és választható védőoltásokkal. A gyermekek oltása úgynevezett oltási naptár szerint történik, ami azt jelenti, hogy az egyéni védőoltásokat meghatározott életkorban kell beadni.

vedoltás-gyerkeknek

A kötelező oltások, egy-egy adott életkorban:

0-6 hetes korig: A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adják az újszülötteknek. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget.

2. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (torokgyík (D), szamárköhögés (P), tetanusz (T), járványos gyermekbénulás (IPV), és a Haemophilus influenzae b kórokozó (Hib) ellen kap védőoltást a gyermek. Ez utóbbi baktérium – többek között – agyhártyagyulladást, végzetes gégefőgyulladást okozhat)

3. hónap (1 oltás):  DPTa+IPV+Hib A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket.

4. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib +PCV13  A PCV 13 (Prevenar)  konjugált pneumococcus vakcina. Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat.

12. hónap (1 oltás): (13 féle) pneumococcus

13. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő

15. hónap (1 oltás): MMR –  a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapják meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni.

16. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő

18. hónap (1 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás +Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás

6. év (1 oltás): DPTa+IPV (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás)

 

A kötelező védőoltások mellett indokolt lehet bizonyos választható oltások beadatása is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adják, illetve vannak szezonális vakcinák is:

6 hetes kortól: Meningococcus ACWY

2-4 hónapos korban: Rotavírus – ami kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz. A kisgyermekek többsége 5 éves koráig megfertőződik. Az oltás szájon át adható be.

2 hónapos kortól: Meningococcus B, Meningococcus C – a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik.

6 hónapos kortól: Influenza – Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják. Magyarországon a szezon novembertől márciusig tart, így a szezonális oltást október-novemberben ajánlott felvenni.

12 hónapos kortól: Varicella (Bárányhimlő), Kullancs-encephalitis, Hepatitis A – A bárányhimlő elleni védőoltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, és ha már kialakult, a betegség lefolyása enyhe, a súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződésének esélye kicsi.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (encephalitis) egy vírus által okozott betegség, amelyre jelenleg nincs hatékony kezelés. Súlyos esetben izombénulást okozhat, ezért javasolt a védőoltás. A második adagot egy hónappal az első után kell beadni, majd 12 hónappal később meg kell ismételni. A védettséget 3-5 évenkénti emlékeztető oltással tartják fenn.

A hepatitis A vakcina egy éves kor felett adható. Hazánkban kockázati csoportoknak (pl.: dializált betegek, rendszeresen vérkészítményt kapó betegek) ajánlott.

9 éves kortól: HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18) – Több mint 100 féle human papilloma vírus létezik, az emberi megbetegedést okozók 90 százalékáért a HPV 16-os és 18-as típusa felelős, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A kétkomponensű védőoltás a 16-os és 18-as típus, míg a négykomponensű négy törzs ellen véd. A vakcina fiúknak és lányoknak 12 éves kortól ajánlott.

 

Egyes esetekben bizonyos oltások nem ajánlottak, vagy csak később javasoltak. Ilyenek például: lázas betegség, immunkárosodás, terhesség, túlérzékenységi reakciók az oltóanyag összetevőivel szemben, súlyos oltási szövődmények előfordulása egy adott vakcinát követően, bizonyos neurológiai rendellenességek.

A helyi reakciók (pír, fájdalom, duzzanat) szinte minden oltás után teljesen normálisak, és nem kell félni. Előfordul, hogy az injekció beadásának helye akár 2-3 napig is fájdalmas, duzzadt, ilyenkor nem kell azonnal orvoshoz fordulni, érdemes borogatni az oltás helyét.

Az oltás napján ritkán tapasztalható emelkedett testhőmérséklet és enyhe láz, ilyenkor lázcsillapítót kell alkalmazni. Fejfájás, szédülés, ájulás, hányinger, hányás, kargyengeség jelentkezhet bármely oltás beadása után.

 

Forduljon bizalommal gyermekorvosunkhoz!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!