Keresztszalag sérülések

keresztszalag-serules-ortopedia

Keresztszalag sérülések

A keresztszalagok két erős szövetszalag, amelyek a térdízületben keresztezik egymást, stabilitást és szilárdságot biztosítva. Sajnos ezek a szalagok sérülésre hajlamosak, különösen sportolás közben. A keresztszalag-szakadás nagyon fájdalmas és legyengítő sérülés lehet.

 A keresztszalagok a térdízület belső oldalán található két szövetszalag, amelyek a combcsont alsó végét a sípcsont felső végéhez kötik. Ezek biztosítják ennek a kritikus ízületnek a stabilitását és szilárdságát mozgás közben, lehetővé téve a láb hajlítását, nyújtását és forgatását. A szalagok nélkül a térd sokkal nagyobb valószínűséggel adná meg magát terhelés vagy erőkifejtés hatására.

keresztszalag-serules-ortopedia

A keresztszalagszakadás leggyakoribb oka egy akut traumás esemény, például egy hirtelen irányváltoztatás vagy a térdízületre ható túlzott erőhatás. Ilyen típusú sérülés előfordulhat sporttevékenységek, például futball, kosárlabda és rögbi közben; gépjárművek és nehézgépek balesete; magasból való leesés. A keresztszalag-szakadás krónikus terhelés és túlterhelés következtében is kialakulhat. Az ismételt ütések, a gyors irányváltoztatások és az ízületre gyakorolt túlzott nyomás miatt a szalagok idővel túlnyúlhatnak és megsérülhetnek. Ezt nevezzük nyújtási sérülésnek, és előfordulhat, hogy nem azonnali szakadást, hanem idővel fokozatos funkcióvesztést eredményez.

A keresztszalagszakadás tünetei fájdalmasak, és gyakran duzzanat, súlyos érzékenység és instabilitást érezhetnek a páciensek a térdízület körül. Azt is érezheti, hogy a lábának mozgástartományát elveszítette, különösen akkor, ha a sérülés következtében a combcsont elmozdult a helyéről. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, fontos, hogy minél hamarabb időpontot kérjen orvosától, hogy ő diagnosztizálhassa és kezelhesse a sérülését.

A keresztszalag-szakadás kezelése általában műtéttel és ez után kiterjedt rehabilitációval pihenéssel és fizikoterápiával történik.

 

Keresztszalag sérüléssel keresse ortopéd szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!