Irritábilis bélszindróma tünetei és kezelése

irritabilia-belszindroma-kezelese-gasztroenterologia

Irritábilis bélszindróma tünetei és kezelése

A bélrendszer valamilyen működési zavara, melynek során szervi probléma nem áll fenn, ez egy funkcionális bélbetegség. A legtöbb esetben a fiatal nőket érinti általában 40 éves kor alatt, de előfordulhat az is, hogy a menopauza időszakában alakul ki. A fejletlenebb országokban ez a lakosság 10-15%-át érinti, míg a nyugati világban az előfordulása 15-45%. Magyarországon a panaszról beszámolók száma nagyjából 30%.

Az IBS során a leggyakrabban felmerülő panasz a puffadás, de előfordul a tünetek között a hasmenés, székrekedés, görcsös hasi fájdalom, bélgörcsök és erős, hallható bélmozgás. Gyakori, hogy az irritábilis bélszindróma pszichés problémákkal is együtt jár, olyanokkal, mint a depresszió, fáradtságérzés, álmatlanság vagy szorongás.

IBS esetén az érintettek fájdalomküszöbe csökken és emiatt a gázképződéseket, bélmozgásokat és bélfeszüléseket komolyabb panaszként élik meg, mint azok, akiknek normális az ingerküszöbük.

irritabilia-belszindroma-kezelese-gasztroenterologia

Úgy sejtik, hogy az irritábilis bélszindróma hátterében a bél-agy tengely károsodása, zavara állhat, azért is, mert ez nagy eséllyel jön létre idegi alapon.

Fertőzések is okozói lehetnek az IBS-nek, mivel sok betegnél figyelték már meg, hogy ez valamilyen fertőzés után alakul ki, aminek oka lehet a bélflóra megváltozása is.

Vannak olyan elméletek is, amelyek szerint ez pszichoszomatikus, mivel antidepresszáns szedésével a panaszokat sikerült megszüntetni.

Az orvosnak irritábilis bélszindróma gyanúja esetén minden olyan szervi vagy működésbeli okot ki kell zárnia, amelyen lehetséges okozója lehet a problémának. Szükség van CT-re és ultrahangra, tükrözéses- és laborvizsgálatokra is. A glutén- és laktózérzékenységnek is hasonló tünetei vannak, ezért azt is ki kell zárni. A gasztroenterológus szakemberek általában már a panaszok felsorolásakor felismerik az IBS-t.

Fontos a kezelés során a bélflóra rendbetétele. Az IBS-t, mivel a pontos okát nem ismerik, csak tünetileg lehet kezelni például fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal, de használhatnak még a nyugtatószerek és az antidepresszánsok is a kezelés során.

Mivel a bélszindróma oka nem ismert, nincs mód a biztos megelőzésére sem. A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott életvitel a rizikót biztosan csökkenti, de ki nem zárja a betegség esetleges kialakulását.

Amennyiben Önnél is jelentkeznek hasonló panaszok, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!