Időskori demencia

Időskori demencia

Demencia során károsodik az agyban található idegsejtek funkciója, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak. Már jóval hamarabb is elkezdődhet, de általában 60 éves kor fölött egyre gyakrabban észlelhető. A legismertebb típusa az Alzheimer kór, ezen túl ismeretes még a frontotemporális demencia, Lewy test demencia, valamint az agyi keringési zavarokhoz köthető rendellenességek.

Jelek, melyek már a demencia korai stádiumában megfigyelhetők:

  • Problémák az egyszerű feladatok elvégzésében – nehéznek tűnhetnek olyan dolgok, amik addig rutinszerűek volt, mint a számítógép, telefon és televízió kezelése.
  • Memóriazavar – ez az egyik legjellemzőbb tünet, ez az öregedéssel természetes, azonban figyelmeztető lehet, ha az adott személynek később sem jut eszébe, amit elfelejtett.
  • Tér- és időbeli tájékozódási zavar – fontos figyelmeztető jel a térbeli tájékozódás zavara. Az időbeni tájékozódás idővel sokszor teljesen felborítja az időérzékelést.
  • Vizuális információk feldolgozásában előforduló problémák – romolhat a színek megkülönböztetésének képessége, az olvasás, és a távolságok megítélése is. Ilyen esetben mindenképpen mérlegelni kell az autóvezetést.
  • Hangulatváltozások – sokan többet veszekszenek, ingerlékenyebbek, esetleg szorongókká válnak.
  • Visszavonulás a szociális élettől – ilyen esetben az adott személy nem folytatja a korábbi tevékenységeit, nem keresi mások társaságát, visszahúzódóbb lesz.

Nem ajánlott az öregedés természetes velejárójának tekinteni, ha ezekből a jelekből legalább kettő fennáll.

Mivel a demens ember ellátása, kezelése nem könnyű feladat, és a betegség legtöbbször nem visszafordítható, fontos lenne már az első jeleknél felismerni, és már a kezdeti stádiumtól csökkenteni a neuronkárosodást, és lassítani a folyamatot.

Ha Ön is észlel hasonló jeleket a hozzátartozóinál, keressék neurológus szakorvosainkat bizalommal!

Kérjen előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük