Hörghurut tünetei és kezelése gyerekeknél

horghurut.-kezeles-gyermekeknel

Hörghurut tünetei és kezelése gyerekeknél

A hörghurut, bronchitis néven is ismert. A két típusa az obstruktív és az akut bronchitis. A hörgők mindkét esetben begyulladnak, amit a legtöbb esetben vírusfertőzés és atípusos, bakteriális kórokozók okoznak, ennek következtében pedig fokozott lesz a váladéktermelés és a nyálkahártya is begyullad.

Obstruktív bronchitis esetében begyulladnak a kisebb hörgők, ez pedig nyálkahártya ödémával, a kislégutak izomzatának összehúzódásával, fokozott nyáktermeléssel, valamint a hörgőcskékben kialakuló szűkülettel jár. A szűkület miatt nehezen tudja a beteg kifújni a levegőt, és nehezen tudja a szűkületnél, illetve az a mögött felszaporodott váladékot kiköhögni.

horghurut.-kezeles-gyermekeknel

Az obstruktív hörghurut kialakulásához gyakran egy hajlamosító genetikai tényező, alkati dolog is szükséges. Ez magyarázza, hogy vannak gyermekek, akiknél szinte minden vírusfertőzés kapcsán hörghurut és obstruktív tünetek is kialakulnak, míg másoknál ez csak ritkán jelentkezik.

Megelőzni kialakulását teljes mértékben nem lehet, de a gyermek megbetegedése ellen sokat lehet tenni. Ha náthás, még ha nem is olyan komolyak a tünetei, akkor se szabad félvállról venni a betegséget, mert gyakran ebből fakad a különféle szövődmények kialakulása. Még akkor is, ha nincs láz vagy hőemelkedés, az ágynyugalom, a bő folyadékbevitel és a váladék rendszeres eltávolítása akkor is fontos, mert egyrészt a betegség lefolyását meggyorsítja, másrészt nagyobb annak az esélye, hogy nem alakul ki felülfertőződés, szövődmény.

A betegség tünetei közé tartozik, hogy a gyermek levegővétele nehezítetté válik, erőltetve, sípolva fújja ki a levegőt. A kínzó, száraz köhögés, a szapora légzés ilyenkor egyértelmű, árulkodó jelek.

A diagnosztizálást követően, a kezelés attól függ, milyen stádiumban jár a betegség. Ha ez többször visszatér, akkor nem árt tisztázni, hogy nem áll-e a háttérben valamilyen allergia vagy immunzavar.

Abban az esetben, ha a hörghurut hörgőszűkülettel jár, szükség van hörgtágító adására. Ha ez a típusa a betegségnek többször visszatér, általában gyulladáscsökkentő kezelést javasolnak, amit inhalatív úton juttatnak be lokálisan, a gyulladás helyére 

 

Amennyiben kisgyermekénél is jelentkeznek a tünetek, keresse gyermek szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!