Hirtelen fellépő zavartság – mi állhat a hátterébe?

zavartsag-neurologia

Hirtelen fellépő zavartság - mi állhat a hátterébe?

Zavartság esetén az egyén viselkedése megváltozik. Megtörténhet, hogy csapong a témák között, összefüggéstelenné válik a beszéde, értelmetlen kifejezéseket és mondatokat használ, nem tudja, milyen dátumot írunk.

Attól függően, hogy mi okozza a zavartságot, egyéb tüneteket is észlelhetünk, például fejfájás, szorongás, bénulás, érzészavarok, hányinger, agresszió, izzadás és remegés is jelentkezhet.

zavartsag-neurologia

A zavartság kiváltó okai lehetnek:

  • Leggyakrabban a zavartságot a részegség, vegyi anyagok, gyógyszerek, vagy szén-monoxidmérgezés váltja ki.

  • Migrén, melynek esetén a migrénes aurához csatlakozik a zavartság, azonban ez ilyenkor egy órán belül el is múlik.

  • Agyvérzés, vagy a központi idegrendszerzavarai is kiválthatják a zavartságot, ekkor érzészavarok, bénulás, fejfájás és szédülés csatlakozhat a tünetekhez.

  • Kiszáradás is okozhat zavartságot, főként időseknél, mivel nekik kisebb a szomjúságérzetük, így kevesebbet isznak.

  • A demencia szintén járhat zavartsággal.

  • A vércukorszint csökkenése szintén zavartságot okoz, ebben az esetben remegés, szédülés és túlzott izzadás lehet még a tünet.

  • A napszúrás zavartsághoz vezethet a fejet ért hőártalom, a napszúrás. Napszúrás során a fejet közvetlenül érő hőártalom ingerli az agyhártyát, mely nyomást fejt ki a környezetére, s ez vezet az ideggyógyászati tünetek kialakulásához.

  • Agyrázkódás során az agy fizikai sérülése, illetve különféle eredetű fertőzései is előidézhetnek zavart állapotot. A sérülések az agyszövetre és annak vérellátására kifejtett hatása révén idézi elő a tüneteket.

A zavartság hátterében számtalan kórkép meghúzódhat, ezért alapos kivizsgálás szükséges. Ha szervi betegség, gyógyszerszedés vagy valamely egyéb egyértelmű ok (pl. mérgezés, ionzavar) nincs a zavartság kialakulásának háttérben, akkor pszichiátriai szakvizsgálatra is szükség van. Fontos a család és a barátok részletes kikérdezése, az anamnézis felvétele és az elmeállapot vizsgálata különböző pontozó skálákkal.

Mivel a zavartság akár életveszélyes állapot okozta tünet is lehet, nagyon fontos, hogy a hirtelen kialakuló zavartság esetén mielőbb orvosi segítséget kérjünk.

 

Amennyiben az Ön családjában is van ilyen eset, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhetnek.

Náunk a bizalom presztízskérdés!