Hasplasztika a Prestige Magánkórházban

hasplasztika-plasztikaisebeszet

Hasplasztika a Prestige Magánkórházban

A hasplasztika magában foglalja az összes olyan műtéti beavatkozást, amely során, a hasfal rétegein végzünk különböző operációkat. 

Hasplasztikára általában  terhességet követően visszamaradt hasi bőrfelesleg, illetve nagyfokú fogyást követően nem visszahúzódott bőrfelesleg miatt jelentkeznek a páciensek. 

A műtét során a bőr- és zsírfelesleg eltávolítása történik rejtett metszéseken keresztül, gyakran zsírszívással kiegészítve. Műtét során a hasfal izomzatát érintő rendelleneségeket is korrigáljuk (rectus diastasis, hasfali sérv, korábbi műtéti heg).

Előfordul, hogy csak a köldök változása, megereszkedése miatt érzi szükségét a páciens a plasztikai beavatkozásnak. Ilyen esetekben a köldök esztétikai javítása egy köldökgyűrűben ejtett heggel megoldható.

hasplasztika-plasztikaisebeszet
A kép illusztráció

Mi a „kötényhas”?

Extrém esetekben a hason annyira megnyúlik a bőr, hogy a hasfal kötényszerű lógása következik be (redőbe emelhető), mely során a bőrfelületek összeérnek. Ez az úgynevezett „kötényhas”. Az ilyenkor összeérő bőrfelületek között felléphet váladékképződés, kontakt dematitis (irritált bőrfelület). Ezen a területen gyakran alakul ki gombás eredetű gyulladás, mely folyamatos panaszt okoz a páciensnek.

Hasplasztika („tummy tuck”) típusai

Teljes hasplasztika alatt azt értjük, hogy a has megereszkedése nagyobb, és érinti a köldök feletti területeket, ilyenkor úgynevezett “köldökáthelyezéses” hasplasztikát végzünk. A felesleges bőrzsírszigetet az előzetes rajznak megfelelően eltávolítjuk. Ezzel egyidőben a hasfali izomzat szétválásának korrekciója (rectus diastasis) – a derék keskenyítése érdekében –  is szükséges a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében. A jól megtervezett és kivitelezett hasplasztikai műtét után a fehérnemű takarásában alakítjuk ki a hegvonalat!

Hasplasztika után

A műtét után kompressziós ruhát kell hordani 6 hétig, fizikai kímélet javasolt, a pácienst a műtét utáni napon mobilizáljuk. A páciensek trombózis profilaxisban (véralvadásgátló) részesülnek.

A pácienseknek a dohányzást szigorúan fel kell függeszteni a műtét körüli időszakban (előtte-utána 4 hét) a szövődmények elkerülése, és a jobb sebgyógyulás érdekében. A dohányzás abbahagyása műtét előtt 2-4 héttel csökkenti az előforduló szövődmények arányát.

A műtétet követően puffadásos, teltségérzéses, feszüléses panaszokra tüneti terápiát alkalmazunk (fájdalomcsillapító, bélmotilitás fokozó). A hasplasztikát gyakran zsírszívással kombináljuk a szebb eredmény elérése érdekében, a beavatkozással együtt járó véraláfutás, ödéma 2-3 hónap alatt tűnik el. A „lábadozási” időszak alatt fontos az előírt diéta betartása.

hasplasztika-plasztikaisebeszet
dr-illessy-rudolf

 

 

 

 

„Plasztikai sebészként elsődleges célom, hogy a hozzám forduló pácienseket tájékoztassam az elvárásaiknak megfelelő, reális lehetőségeikről, majd ezeket a legmagasabb szakmai színvonalon valósítsam meg.”

 

Magánkorházunkba Dr. Illéssy Rudolf általános és plasztikai sebész szakorvoshoz fordulhat bizalommal.

A doktor úrhoz időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!